10 dolarlık banknotta kadın fotoğrafı olacak

10 dolarlık banknotta kadın fotoğrafı olacak

Son yüzyılın ABD’de en tartışmaları konularından birisi de şüphesiz kadın hakları. Kadınlara yönelik artan pozitif ayrımcılığın son örneği Hazine Bakanlığı’nın 10 dolar kağıt para üzerinde bir kadının fotoğrafının yer alacağı açıklaması ile yaşandı.

ABD Hazine Bakanı Jacob J Lew, yaptığı açıklamada 2020 yılından geçerli olmak üzere 10 dolarlık banknotların üzerinde kadın fotoğrafının olacağını duyurdu.

ABD’de ilk defa bir kadın resminin yer aldığı 1 dolarlık banknotlar 1886 yılında basılmıştı. ABD’nin ‘Kurucu Babası’ George Washington ile eşi Martha Washington’un resmi bir dolarlık banknotlarda 1957 yılına kadar yer almıştı. Bu tarihten sonra ise yalnızca George Washington’un resmi 1 dolar üzerinde basılmaya devam etti.

PEKİ KİMİN FOTOĞRAFI YENİ 10 DOLAR DA YER ALACAK?

ABD’nin ilk hazine bakanı ve ülkenin kuruluşunda büyük emeği olan Alexander Hamilton’ın resminin 10 dolardan kalkmayacağını da bildirdi. Hamilton için iki seçenek düşünülüyor. Banknotlar üzerinde ya bir kadın ile ya da ikinci bir 10 dolar versiyonunun üzerinde Hamilton’ın yer alması öngörülüyor.

Yaz boyunca halktan gelecek tepkilere göre yeni 10 dolarlık banknotlarda kimin fotoğrafının basılacağına karar vereceklerini aktaran Lew, ‘‘Sonbaharda netleştireceğiz. Hangi tarihi kadının fotoğrafının basılacağına halkımız karar verecek’’ dedi.

Hamiltonlı 10 dolar banknotlar 1928 yılından beri piyasada.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.