Trump: Kuzey Kore’yi yok ederiz

Trump: Kuzey Kore’yi yok ederiz

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda (BMGK) yaptığı ilk konuşmada Kuzey Kore ve İran’a sert mesajlar gönderdi.

Pyongyang yönetimine nükleer tehditleri sonlandırması çağrısı yapan Trump ‘Aksi halde Kuzey Kore’yi tamamen yok ederiz” ifadesini kullandı: “Yeryüzündeki hiçbir ülke Kuzey Kore’nin nükleer silahlara ve füzelere sahip olmasını görmek istemez. Amerika Birleşik Devletleri’nin büyük gücü ve sabrı var. Fakat kendisini ve müttefiklerini savunmaya zorlanırsa Kuzey Kore’yi tamamen yok etmekten başka bir seçeneğimiz de kalmayacak. Roket adam kendisi ve rejimi için intihar görevinde. “

Konuşmasında Tahran yönetimine de yüklenen Trump, “İran, Hizbullah ve Beşşar Esed rejimini destekleyerek bölgede krizi yayıyor.” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Trump’ın aksine diplomasi dilini kullandı. Askeri müdahalenin çok karışık olacağını belirten Macron, baskının yaptırımlar üzerinden yapılması çağrısı yaptı:“Çin ve Rusya dahil bütün ortaklarla bizim sorumluluğumuz krizin siyasi yoldan çözümünü müzakere masasına getirmektir. Fransa gerilimin tırmanmasının karşısında duracaktır ve barış için yararlı olacaksa hiçbir diyalog kapısını kapatmayacaktır.”

Macron, İran ve Paris İklim Anlaşması konusunda Trump’ın aksi yönde görüşler ifade etti.

Trump’ın  Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong Un’u hedef alan son twitter mesajlarına yanıt ülkenin Dışişleri Bakanı Ri Yong Ho’dan geldi. New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılan Ri Trump’ın ülkesine “savaş ilan ettiğini” açıkladı: “Amerika Birleşik Devletleri’nin bize savaş ilan etmesinden dolayı hava sahamıza girmemiş de olsa bombardıman uçaklarını düşürmek de dahil bütün karşı tedbirleri almak için tüm haklara sahip olacağız.”

Bu mesajlarda Amerikan başkanı, Kim Jong Un’un halkının ya da kendisinin ölmesinden korkmayan bir ‘deli’ olduğunu ve hiç görülmediği şekilde test edileceklerini belirtmişti. Ayrıca geçtiğimiz cumartesi Amerikan bombardıman uçakları Pyongyang’a “açık bir mesaj” verilmesi amacıyla Kuzey Kore kıyılarına yakın bölgelerde uçmuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.