Irak ordusu, stratejik Beyci kasabasını geri aldı

Irak ordusu, stratejik Beyci kasabasını geri aldı

Irak güçleri, haziran ayından bu yana IŞİD militanlarının elindeki Beyci kasabasını, şiddetli çatışmaların ardından geri almayı başardı. Irak’ın en büyük rafinerisinin bulunduğu kasabayı alarak moral kazanan Irak ordusu, burayı Musul ve Tikrit’e yönelik operasyonlar için merkez olarak kullanacak.

ABD’nin hava desteğinde IŞİD’e karşı mücadele eden Irak ordusunun dün ülkenin en büyük rafinerisinin bulunduğu Beyci kasabasını örgütten geri aldığı bildirildi. Başkent Bağdat’ın 250 kilometre kuzeyinde yer alan kasaba merkezinin yeniden Irak güçlerinin kontrolüne geçtiği açıklandı. Bölgedeki operasyonları yöneten General Abdulvahab el Saadi, askerlerin kasaba merkezindeki belediye binası ve polis karakollarını aldıklarını söyledi. Beyci’nin bağlı olduğu Selahaddin eyaletinin valisi Riyad İbrahim de gelişmeyi teyit etti, ancak şehrin çevresinde çatışmaların sürdüğünü, militanların binalara ve yollara yerleştirdikleri bubi tuzakları sebebiyle askerlerin ilerlemekte zorlandıklarını söyledi. Haziran ayından bu yana IŞİD kuşatması altındaki Beyci rafinerisinin durumu konusunda ise bilgi verilmedi. IŞİD militanları zaman zaman rafineriyi almak için saldırılar düzenlemiş, bazı kısımlarını ele geçirmelerine rağmen tesise konuşlu birlik tarafından geri püskürtülmüştü. Beyci’nin alınması, IŞİD tehdidini bertaraf etmeye çalışan Irak hükümeti açısından stratejik önemde. Irak ordusunun, örgütün elindeki Tikrit ve Musul’u geri almak için başlatacağı kapsamlı operasyonlarda buranın merkez üs olarak kullanılacağı belirtiliyor.

Bu arada Beyaz Saray sözcüsü Ben Rhodes, akıbeti konusunda çelişkili bilgiler gelen IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi’nin durumunu teyit edemeyeceklerini açıkladı. Bağdadi’nin cuma gecesi Irak’ın Felluce şehri yakınlarında gerçekleştirilen bir hava saldırısında öldüğü veya yaralandığına dair iddialar ortaya atılmıştı.

‘KOALİSYONUN OPERASYONLARI ESED KARŞITLARINI ZAYIFLATIYOR’

Suriye’de Esed rejimine karşı savaşan muhaliflerin kurduğu çatı örgüt olan Suriye Milli Koalisyonu (SMK) Başkanı Hadi el Bahra, ABD öncülüğündeki koalisyonun IŞİD’e yönelik operasyonlarının ülke içinde kendilerine olan desteği azalttığını söyledi. İngiliz Guardian gazetesine konuşan Bahra, koalisyonu Esed’in işlediği suçlara göz yummakla suçladı. “İnsanlar koalisyon uçaklarının IŞİD hedeflerini vurduğunu, sivillere karşı varil bombaları ve roketler kullanan Esed’in hava gücünü ise görmezden geldiğini görüyor.” diyen Bahra, bu durumun Suriyeliler arasında, rejimle koalisyon arasında ‘gizli bir gündem’ olduğu düşüncesine yol açtığını kaydetti. Suudi Arabistan’a yakın bir isim olarak bilinen SMK lideri, koalisyon güçlerinin kendileri ile irtibata geçmemesinden de yakındı. BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın önceki günkü Şam ziyareti sırasında gündeme getirdiği yerel ateşkesler ya da çatışmanın tedrici olarak dondurulduğu bölgeler teklifinin ise kapsamlı bir siyasi çözümün parçası olmadıkça sadece Esed rejimine güçlenmesi için zaman kazandıracağını kaydetti.
‘Musul Başkonsolosluğu vuruldu’ iddiasına Ankara’dan yalanlama
Erbil merkezli yayın kuruluşu Rudaw dün IŞİD’in haziran ayında ele geçirdiği Musul’daki Türk başkonsolosluğunun ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri tarafından vurulduğunu ileri sürdü. Ancak Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Ankara’da heyecana yol açan bu iddiayı yalanladı. Cihan Haber Ajansı da Iraklı yerel kaynaklara dayanarak verdiği haberinde El-Tayara Mahallesi’nde bulunan diplomatik temsilciliğin vurulmadığını, binanın yakınlarındaki bir evin isabet aldığını bildirdi. IŞİD militanlarının 11 Haziran’da düzenledikleri baskınla Başkonlos Öztürk Yılmaz dahil 49 kişiyi rehin aldığı konsolosluğu karargâh olarak kullandığı söyleniyordu. Türk rehineler 101 günlük esaretin ardından 20 Eylül’de serbest bırakılarak Türkiye’ye getirilmişti. Örgütün, Ankara ile takas anlaşması karşılığında Türkleri bıraktığı iddiası ortaya atılmış, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bununla ilgili olarak, “Takas oldu veya olmadı. Neticede bizim 49 vatandaşımız, görevlimiz Türkiye’ye geldi.” demişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.