Related Articles
Schengen çatırdıyor
26 Avrupa ülkesi arasında serbest dolaşım imkânı tanıyan Schengen sistemi, göçmen akını sebebiyle çökme noktasında.
Almanya’nın ardından Avusturya ve Slovakya da serbest geçişleri askıya alarak sınır kontrollerine başladı. Schengen’in diğer üye ülkeler tarafından da askıya alınabileceği belirtiliyor.
Avrupa Birliği’nin, ortak para birimi Euro ile birlikte en büyük başarısı olarak gösterilen Schengen sistemi çatırdıyor. Çoğunluğunu Suriye, Irak ve Eritre’den gelenlerin oluşturduğu mülteci akını Avrupa’nın vizesiz seyahat sistemi Schengen’i çökme noktasına getirdi.
Yürürlüğe girdiği 1995’ten bu yana Birlik’in en önemli ‘alameti’ sayılan ve 500 milyon Avrupalıya sınırları unutturan Schengen sistemi üye ülkelerce geçici olarak askıya alınıyor. Pazar günü Schengen’i geçici durdurarak sınır kontrollerine başlayan Almanya’yı, önceki gün Avusturya ve Slovakya takip etti.
Hollanda da sürekli değil ama ‘rastgele’ sınır kontrollerine başladığını açıkladı. Polonya ise mültecilerin akınına uğraması durumunda hemen sınır kontrollerine başlayacağını ve AB’nin mülteci kotasını dayatması durumunda kurumsal kriz çıkacağı uyarısında bulunuyor.
Geçen günlerde mültecilerin dolaşımlarını engellemek isteyen Danimarka, tren seferlerini durdurmuştu. AB’nin en büyük gücü ve fiili lideri Almanya’nın sınır kontrolleri başlatmasının domino etkisi üreteceği ve Schengen’in diğer üyelerce de askıya alınabileceği endişesi yayılıyor.
AB içişleri bakanları ise dün soruna çözüm bulmak için Brüksel’de bir araya geldi. Akşam saatlerine kadar süren çetin müzakerelerin ardından Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, üye ülkelerin İtalya, Yunanistan ve Macaristan’da bulunan 160 bin mülteciyi paylaşma konusunda ‘prensipte anlaştıklarını’ açıkladı.
Alman Bakan, anlaşmanın ayrıntılarının netleşmesi için önümüzdeki ay bakanların bir kez daha toplanacaklarını söyledi. AB Komisyonu ve Almanya gibi üye ülkeler, mülteciler için her üye ülkenin mecburi kotalar kabul etmesi gerektiği hususunda bastırırken, Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya gibi eski komünist ülkeler bu talebin hükümranlık haklarına tecavüz olduğunu ve kabul etmeyeceklerini ilan ediyordu.
İçişleri bakanlarının anlaşamaması durumunda sadece mülteci krizine münhasır bir AB zirvesi yapılabileceği belirtiliyor. Öte yandan, daha önce bu yıl 800 bin mülteci beklediğini açıklayan Almanya, bu rakamı 1 milyona çıkardı. Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, diğer AB üyelerine de üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirme çağrısı yaptı.
1995’te yürürlüğe giren Schengen Sistemi’ne 26 Avrupa ülkesi üye. 26 Avrupa ülkesinden 22’si AB üyesi. AB üyeleri İngiltere ve İrlanda Schengen’e itiraz edip sisteme katılmazken Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan ve Rum Kesimi hazır olmadığı için sisteme dâhil değil. AB üyesi olmamasına rağmen Schengen sistemini kullanan ülkeler ise Norveç, İsviçre, İzlanda ve Lihtenştayn.
Fransa’da ırkçı başkan Suriyelilerin evini bastı
Fransa’nın güneyindeki Beziers şehrinin aşırı sağcı Belediye Başkanı Robert Menard, polis eşliğinde Suriyeli mültecilerin sığındığı binayı basarak göçmenlerin derhal Beziers’i terk etmelerini istedi.
Baskın görüntüleri belediyenin internet sitesinde yayınlanan Menard, devletin dar gelirli aileler için inşa ettiği binanın boş dairelerine sığınan Suriyeli mültecilerin yanına giderek, “Şehrimize hoş gelmediniz, polise haber vereceğim. Hemen burayı terk edin” ifadelerini kullandı.
Suriyeli mültecinin biraz zaman talebi ise aşırı sağcı belediye başkanı tarafından kabul görmedi. Menard’ın, elinde hiçbir mahkeme kararı olmadan mülteciyi şehrinden zorla atmaya çalışması tepki çekti.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment