BM Genel Sekreteri’nden Suriye sorununa çözüm önerileri

BM Genel Sekreteri’nden Suriye sorununa çözüm önerileri

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Suriye’ye komşu ülkelere seslenerek ülkede savaşan taraflara yapılan silah ve militan yardımlarının bir an önce engellenmesini  istedi. Ban, ‘‘BM Güvenlik Konseyi’ne çağrıda bulunuyorum, Suriye’ye karşı silah ambargosu uygulansın. Eğer Konsey bu konuda fikir birliği sağlayamazsa o zaman her ülkeye ayrı ayrı sesleniyorum. Toprakları, sınır kapıları veya hava sahaları vasıtasıyla Suriye’ye yapılan militan ve silah sevkiyatını durdursunlar.’’ dedi.

New York’ta bulunan ‘Asya Cemiyeti’ adlı bir sivil toplum kuruluşunun davetinde konuşan Ban, Suriye’de devam eden krizin sona ermesi ve bölgeye yayılmaması için çözüm önerilerinde bulundu. Ban, Esad rejiminden varil bombası, SCUD füzesi ve havan saldırılarına son vermesini istedi. Muhaliflerin de terörist taktiklerden ve sivillere yönelik katliamlardan vazgeçmeleri gerektiğini ifade eden BM Genel Sereteri Ban, Hizbullah, El Kaide, El Nusra, IŞİD gibi yurt dışından gelen grup ve militanların ülkeyi terk etmesi gerektiğini dile getirdi.

Suriye’de insan haklarının korunması gerektiğini ifade eden Ban, kuşatma altında kalan sivillere insani yardım ulaştırılması ve evsizlere kalacak yer temini konularında uluslararası toplumun yardımına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Suriye’de devam eden iç savaşta bugüne kadar 150 binden fazla insanın yaşamını yitirdiğini hatırlatan Ban, mülteci sayısının resmi rakamlara göre 2.8 milyonu geçtiğini ve 11 milyon insanın evinden ayrılmak zorunda kaldığını aktardı.

İRAN İLE SUUDİ ARABİSTAN’A ÖZEL ATIF

Taraflar arasında yeni bir politik girişim sürecinin başlatılmasını isteyen Ban, tıkanan bu yolun yeniden açılmasının elzem olduğunu ifade etti. Yeni süreçte ABD ve Rusya’nın tarafları masaya oturtması gerektiğine işaret eden Ban, ayrıca İran ile Suudi Arabistan’ın Suriye krizinde yapıcı ve güven verici bir rol üstlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Ban, BM ve Arap Birliği’nin Suriye Özel Temsilcisi olan ve haziran ayı başında görevinden istifa eden Lahdar İbrahimi’nin yerine yakında yeni bir ismin atanacağını söyledi.

Suriye’nin elinde bulunan kimyasal silahların bugüne kadar ancak yüzde 92’sinin imha edildiğini ya da ülke dışına çıkarılabildiğini kaydeden BM Genel Sekreteri, geri kalan silahların derhal imha edilmesi gerektiğini belirtti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.