Erdoğan, BMGK konuşmasında Gazze’deki olayları gündeme getirdi

Erdoğan, BMGK konuşmasında Gazze’deki olayları gündeme getirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 79’uncu Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, İsrail’i Gazze’de uluslararası hukuku çiğnemeye devam etmekle suçlarken, İsrail’den hukuk önünde hesap sorulması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının büyük kısmını Gazze ve İsrail-Filistin meselesine ayırdı. Erdoğan, konuşmasında ayrıca Kıbrıs, Ukrayna, Lübnan, Doğu Akdeniz, Balkanlar ve diğer bölgesel konularla ilgili görüşlerine de yer verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’in Filistinliler’e yönelik katliamlar yaptığını belirterek, “İsrail yönetimi temel insan haklarını hiçe sayarak apaçık bir soykırım uygulamakta. Bundan 70 sene önce nasıl Hitler insanlığın ittifakıyla durdurulmuşsa, Netanyahu ve cinayet şebekesi de insanlığın ittifakıyla durdurulmalıdır” dedi.

Erdoğan, BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında İsrail’in “yok etme projesine karşı zorlayıcı tedbirler alınması” çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sözde ateşkes için sahne önünde çalışanlar, katliamlarına devam edebilmesi için İsrail’e silah ve mühimmat göndermeye devam ediyor” diye konuştu.

BM Güvenlik Konseyi’ne: “Katliam şebekesini durdurmak için daha neyi bekliyorsunuz?” 

Erdoğan, Gazze’de ateşkes çağrısını yineleyerek, İsrail’in “durdurulması” gerektiğini vurguladı. Son yıllarda BM’nin kuruluş misyonunu ifa etmekte yetersiz kaldığını, giderek işlevsiz, hantal ve atıl bir yapıya dönüştüğünü söyleyen Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkelere seslenerek, “Gazze soykırımının önüne geçmek, bu zulme, bu barbarlığa dur demek için, Filistin halkıyla birlikte kendi vatandaşlarının canını tehlikeye atan katliam şebekesini durdurmak için daha neyi bekliyorsunuz?” ifadesini kullandı.

Filistin Devleti’ni tanımaya davet etti 

Filistin’i tanımayan devletlere çağrıda bulunan Erdoğan, “Bu kritik dönemde tarihin doğru tarafında yer alarak Filistin Devleti’ni bir an evvel tanımaya davet ediyorum” dedi.

Erdoğan, “Buradaki dostlarımızın izlediği krizleri biz anbean yaşıyor ve yönetmeye çalışıyoruz. Gerilimin tam kalbindeki ülke lideri olarak sizlere hitap ediyorum. Atılan tarihi adımın Filistin’in BM üyeliği adına son dönem olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

“Dünya 5’ten büyüktür” vurgusunu yineledi 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze ve Filistin topraklarında 353 gündür devam eden savaşta Gazze’nin, dünyanın en büyük çocuk ve kadın mezarlığı haline dönüştüğünü belirterek, Gazze halkına yardım edilmesini istedi.