IMF: Yükselen ve gelişmekte olan Avrupa büyüyecek

IMF: Yükselen ve gelişmekte olan Avrupa büyüyecek

Uluslararası Para Fonu (IMF), yükselen ve gelişmekte olan Avrupa ülkelerinde bu yıl ortalama yüzde 2.9, gelecek yıl ise 3.1 büyüme görüleceği tahmininde bulundu.

IMF’nin Dünya Ekonomik Görünüm güncellemesinde bu rakamlar geçen ekim ayındaki tahminlere göre 2015 için büyüme beklentisinde yüzde 0.1 artışa, 2016 için büyüme beklentisinde ise yüzde 0.2 azalışa karşılık geldi. IMF, birçok yükselen piyasa ekonomisinde büyümeyi destekleyecek makroekonomik politika ortamının sınırlı olduğunu ancak düşük petrolün enflasyon baskısıyla dış hassasiyetleri hafifletebileceğini, merkez bankalarına politika faiz oranlarını yükseltmeyi geciktirmede ortam sağlayacağını bildirdi.

-DÜNYA EKONOMİSİ BU YIL YÜZDE 3.5 BÜYÜYECEK-

IMF’nin Dünya Ekonomik Görünümü Ocak ayı güncellemesi açıklandı. Raporda küresel büyüme, daha ucuz petrol ve ABD’de hızlanan büyümeye karşın aşağı yönlü revize edildi. Küresel büyüme tahmini geçen ekim ayına göre yüzde 0.3 düşürülerek bu yıl için 3.5 olarak açıklandı.

IMF, karşı faktörlerin, petrol fiyatlarındaki net inişten sağlanacak yararı olumsuz yönde daha fazla etkileyeceğini bildirdi. Düşük petrol fiyatlarının küresel büyümede riskleri azalttığına değinen IMF, “Petrol fiyatlarında, küresel büyüme için net biçimde olumlu sayılan hızlı düşüş yaşansa da dünyadaki ekonomik görünüm, başka yerlerdeki zayıflığın ağırlığı nedeniyle hala bastırılmış durumda” değerlendirmesi yaptı.

Küresel büyümenin 2014’te yüzde 3.3 olarak gerçekleşirken, 2015’te yüzde 3.5, 2016’da ise yüzde 3.7 rakamlarıyla ılımlı biçimde artacağı kaydedildi. Tahminin iki yıl için de ekim ayına göre yüzde 0.3 düşürüldüğü belirtildi.

-FAİZ İNDİRİMİ TARTIŞMALARI-

Birçok yükselen piyasa ekonomisinde büyümeyi destekleyecek makroekonomik politika ortamının sınırlı olduğu belirtilen raporda, düşük petrolün enflasyon baskısıyla dış hassasiyetleri hafifletebileceği, merkez bankalarına politika faiz oranlarını yükseltmeyi geciktirme için gerekli ortamı sağlayacağı bildirildi.

Raporda düşük petrol fiyatları yanında avro ve yendeki değer kaybı gibi büyümeyi destekleyen yeni faktörlerin, krizin kalıcı mirası ve birçok ülkede düşük potansiyel büyüme gibi negatif güçler tarafından olumsuz anlamda telafi edileceği belirtildi.

-BLANCHARD: AVRO VE YENCİLER İÇİN İYİ, DOLARCILAR İÇİN KÖTÜ HABER VAR-

IMF Araştırma Birimi Başkanı ve Ekonomi Danışmanı Olivier Blanchard güncellemeyle ilgili açkılamasında “Zıt akımlar ülke düzeyinde karmaşık bir resim ortaya koyuyor. Bu petrol ithalatçıları için iyi, petrol ihracatçıları için kötü haberler anlamına geliyor. Haberler hammadde ithalatçıları için iyi, ihracatçıları için kötü. Krizin izlerini yaşayan ülkeler için devam eden zorluklar söz konusu, diğerleri için değil. Avro ve yenle daha fazla bağlantısı olan ülkeler için iyi, dolarla daha fazla bağı bulunanlar için kötü haber var” dedi.

Yükselen piyasa ve gelişmekte olan ekonomilerde büyümenin 2015’te yüzde 4.3 ile büyük ölçüde istikrarlı kalması, 2016’da yüzde 4.7’ye yükselmesi bekleniyor. Rakamlar ekim tahminlerine göre daha zayıf bir büyüme adımı yaşanacağını ortaya koyuyor.

Rusya’da 2015’te, petrol fiyatlarındaki düşüş ve artan jeopolitik gerilimler nedeniyle yüzde 3 küçülme yaşanması öngörülüyor.

Küresel büyümeye yönelik risk dağılımının, ekimde görülenden daha dengeli olduğu kaydedilen raporda, petrolde ucuzlamanın risklere olumlu yukarı yönlü etkide bulunduğu, diğer risklerin ise küresel finansal piyasalarda özellikle de yükselen piyasalardaki güvende olası bir kayma ile çalkantılardan meydana geldiği belirtildi. Raporda, “Ancak bu risklere açık olma durumu, petrol fiyatlarında hızlı düşüşle birlikte yükselen piyasa ekonomileri arasında arttı. Risklere açık olma durumu, petrol ithalatçılarında düşse de dış kırılganlıklarla bilanço kırılganlıklarının arttığı petrol ihracatçıları arasında yükselmişti” denildi.

-TAHMİN RAKAMLARI-

IMF’ye göre ABD bu yıl yüzde 3.3, gelecek yıl yüzde 3.6 büyüyecek. Rakamlar ekim tahminlerine göre artırıldı. Avro bölgesi bu yıl yüzde 1.2, gelecek yıl ise yüzde 1.4 büyüyecek. Avro bölgesi için tahminler ekime göre yüzde 0.2 ve yüzde 0.3 düşürüldü.

Yükselen ve gelişmekte olan Avrupa ortalama bu yıl yüzde 2.9, gelecek yıl yüzde 3.1 büyüyecek. Tahminler ekime göre bu yıl için yüzde 0.1 artırıldı, 2016 tahmini ise yüzde 0.2 düşürüldü.

Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Afganistan ile Pakistan bu yıl ortalama 3.3, gelecek yıl yüzde 3.9 GSYH artışı sağlayacak. Tahminler ekime göre binde 6 ve binde 5 düşürüldü.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.