‘En sert’ AB raporu kabul edildi

‘En sert’ AB raporu kabul edildi

Avrupa Parlamentosu’nun bugüne kadarki en sert ilerleme raporunu kaleme aldığı açıklandı.

Türkiye raportörü Kati Piri tarafından yazılan ilerleme raporu, öğleden sonra parlamentoda yapılan oylamada kabul edildi.

Hürriyet Gazetesi Brüksel Temsilcisi Güven Özalp’in CNN Türk yayınında aktardığına göre bugüne kadarki ‘en sert’ raporda basın ve ifade özgürlüğünün yanı sıra Kürt sorununa dair eleştiriler geniş bir yer tutuyor. Raporun tonunun sert olmasında belgenin hazırlanması sürecinde verilen 550 değişiklik önergelerinin önemli rol oynadığını söyleyen Özalp, metin içinde 47 değişiklik önergesine yer verildiğini belirtti.

Yargının bağımsızlığı, toplanma, basın ve ifade özgürlüğü, insan haklarına ve hukuk devletine saygı başta olmak üzere kilit alanlarda Türkiye’nin Kopenhag kriterlerinden uzaklaştığı vurgulanan rapor, medya organları ve ifade özgürlüğüne saldırının etkin biçimde önlenmesi çağrısında bulundu. Raporda tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması istenerek düşünce ve ifade özgürlüğünün AB’nin temel değerlerinden biri olduğu vurgulandı.

Raporda PKK’ya da beklentilerini barışçıl yollarla dil getirme çağrısı yaptı.

Yargı bağımsızlığı, güvenlik ve yolsuzluk gibi konularda acil reforma ihtiyaç duyulduğunu belirten raporda, kadına şiddet ve tutuklu akademisyenlerin durumu da yer buldu.

Özalp, raporun geçen yıl olduğu gibi Türkiye tarafından iade edilmesine kesin gözüyle bakıldığını söyledi.

Türkiye iade ediyor

AB Bakanı Volkan Bozkır raporla ilgili şu açıklamada bulundu: AP raporunda Türkiye’den Ermeni iddialarının tanınması isteği nedeniyle bu raporu da yok sayacağız. Raporu daimi temsilcimiz AP’ye iade edecek.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.