Dünyada 30 milyon kişi köle koşullarında yaşıyor

Dünyada 30 milyon kişi köle koşullarında yaşıyor

Avustralya merkezli Walk Free Foundation (WFF) adlı sivil toplum örgütünün yayınladığı 2013 Küresel Kölelik Endeksi raporunda, dünya genelinde 30 milyon insanın köle koşullarında yaşadığı belirtildi.

 

Avustralya merkezli insan hakları örgütü ”Walk Free Foundation” tarafından hazırlanan endekste, 162 ülke mercek altına alındı. Walk Free Foundation adlı insan hakları örgütünün hazırladığı endekse göre, dünyada 29.8 milyon insan, köle koşullarında yaşıyor.

Endeksinin ilk sırasında 14 milyon köleyle Hindistan yer alıyor. Hindistan’ı, Çin, Pakistan, Nijerya, Etiyopya ve Rusya takip ediyor. Türkiye ise 162 ülke arasında 90’ıncı sırada. Endekse göre Türkiye’de 120 bin 201 kişi ”köle” gibi yaşıyor.

Amerika’da 30 bin modern kölenin olduğu belirtilen çalışmada nüfusa oranla köle şartlarında yaşayan ülke sıralamasında birinci Moritanya, ikinci  Haiti, üçüncü Pakistan, dördüncü Hindistan ve beşinci de Nepal oldu.

Nüfusa göre modern köle sıralamasında Çin 84, Türkiye 90, ABD 134, Kanada 144, Küba 149, İrlanda, İzlanda ile İngiltere 160’cı sırada gösterildi.

 

Dünya genelinde 162 ülkede yapılan araştırmada, Avrupa genelinde binlerce kadının “köle” olarak çalıştırıldığı bildirildi. Raporda, Avrupa’daki kadın kölelerin büyük çoğunluğunun Fransa, İngiltere, Belçika, Avusturya, İspanya ve İtalya’da çalıştırıldıkları belirtildi.

 

Walk Free Foundatıon, insan ticareti, zorla çalıştırma, borç karşılığı çalıştırma, zorla evlilik ve çocuk istismarını modern kölelik olarak tanımlıyor. Raporda, modern kölelik ”gizli suç” olarak nitelendirilirken, kölelikle mücadelede hükümetlere de görev düştüğüne dikkat çekildi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.