CPJ’den Davutoğlu’na mektup: Haber yapmak suç değildir

CPJ’den Davutoğlu’na mektup: Haber yapmak suç değildir

Uluslararası Gazetecileri Koruma Cemiyeti (CPJ), Başbakan Ahmet Davutoğlu’na mektup yazarak VICE News için çalışan 3 gazetecinin tutuklanmasına; ‘‘Haber yapmak suç değildir’’ diyerek tepki gösterdi.

Kurumun Genel Direktörü Joel Simon tarafından kaleme alınan, “Türkiye, terör suçlaması ile açtığı VICE çalışanları hakkındaki davayı düşürmeli’’ başlıklı mektup Davutoğlu’nun yanı sıra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve birçok uluslararası kuruluşların temsilcilerine de gönderildi.

Simon mektubunda  ‘‘Hassas konuların dahi haber yaparken gazetecilerin kaynakları ile görüşmeleri asla suç ile eşit görülmemeli’’ şeklindeki endişelerini dile getirdi.

Türk Ceza Kanunu’nda terör örgütleri ile gazetecilerin görüşmelerini yasaklayan bir madde bulunmadığına dikkat çeken CJP Direktörü, VICE News çalışanlarının Diyarbakır’da gözaltına alınmalarından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

New York merkezli kuruluş, İngiliz muhabir Jake Hanrahan ile kameraman Philip Pendlebury ve tercümanları Muhammed İsmail Resul’ün tutuklanmasından dolayı ‘‘kaygı’’ duyduklarını ifade ederek, tutukluların bir an önce serbest bırakılması çağrısında bulundu.

VICE News’in Avrupa programları yetkilisi Kevin Sutcliffe’ın ‘tutuklanan çalışanlarının bölgeye ne amaçla gittiğini daha önce açıkca dile getirdiğini’ hatırlatan Simon şöyle yazdı; ‘‘Gazetcilerin neyle suçlanarak tutuklandıklarına dair açık bir durum yok. Ancak yerel basında çıkan haberlere göre polis ve mahkeme gazetecilerin IŞİD militanlarına yardım etmekle suçladığı yönünde. Sutcliffe suçlamaları yalanladı ve yapılanları, ‘sansür ve gözkorkutma’ olduğunu söyledi.’’

TUTUKLAMANIN GEREKÇESİ HALA ORTADA YOK

Türk makamlarının tutuklama gerekçesi olarak hala ortaya bir neden koymadıklarını belirten CPJ, VICE News’in avukatı Ahmed Ay’ın soruşturmanın gizliliği nedeni ile dosya hakkında bilgi veremediğini yazdı.

Gözaltına alınan gazetecilerin bölgede görevlerini icra ettiklerini savunan Genel Direktör Simon, Türkiye’nin güneydoğusunda yaşanan olayların ülke içinde olduğu gibi uluslararası toplum tarafından da ilgi ile takip edildiğini vurguladı. Simon, ‘‘Hassas konuların dahi haber yapılırken gazetecilerin kaynakları ile görüşmeleri asla suç ile eşit görülmemeli’’ diye seslendi.

Başbakan ile 2014 yılında yaptıkları görüşmeyi hatırlatan Simon, Davutoğlu’nun gazetecilerin fiziksel ya da tüzel bir tehdit ile karşılaşmaları durumunda kendisiyle direk temasa geçebilecekleri sözünü hatırlatarak

‘‘Biz de bu imkanı değerlendirerek,  Türkiye’de güçler ayrılığı olduğunu kabul ediyor, VICE News’e çalışan gazetecilerin gözaltına alınmalarının Türk toplumu ve dış politikasını etkileyecek kadar kapsamlı olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle bu sorunu acilen dikkatinize sunuyoruz  ve gazetecilerin hayati önem taşıyan görevlerine devam etmelerinden emin olabilmek için de serbest bırakılmalı. Sabrınız için teşekkür ediyoruz ve sizden haber bekliyoruz.’’ifadelerine yer verdi.

MEKTUP ULUSLARARASI ETKİLİ İSİMLERE DE GÖNDERİLDİ

Mektup ayrıca, Davutoğlu dışında elektronik posta ile Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan, Türkiye’nin ABD Büyükelçisi Serdar Kılıç, İngiltere’nin Türkiye Büyükelçisi Richard Moore, AB Dış Politika ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini,  Avrupa Konseyi Başkanı Donald Franciszek Tusk, AB Parlamento Başkanı Martin Schulz, Avrupa Dijital Ekonomi ve Topluluğu Komiseri Günther Hermann Oettinger, Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Elmar Brok, Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Alt Komitesi Başkanı Elena Valenciano,  Birleşmiş Milletler (BM) İfade Hürriyet Hakkını Koruma  ve Tanıtma Özel Raportörü David Kaye, Avrupa İnsan Hakları Konseyi Komiseri Nils Muiznieks, Güvenlik Organizasyonu İşbirliği (OSCE) Basın Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatoviç’e göndermesi dikkat çekti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.