Çin’den Güney Kore’ye ağır darbe

Çin’den Güney Kore’ye ağır darbe

Çin, Güney Kore’ye turizm yaptırımı uygulama kararı aldı.

ABD’nin Güney Kore’de kurmak istediği THAAD (Yüksek İrtifa Terminal Alan Savunması) füze sistemi komşu Çin’i kızdırmaya devam ediyor. Güney Kore söz konusu füze sisteminin Kuzey Kore’ye yönelik olduğunu iddia etse de, Pekin yönetimi THAAD’ın kendi güvenliğini tehdit ettiğini düşünüyor.

Çin ile Güney Kore arasındaki gerginlik, hafta içinde daha bir somut hal almaya başladı. Pekin yönetimi, Güney Kore’ye turizm yaptırımı uygulama kararı aldı. Bu kararla dünden itibaren Çinli turizm firmalarının grup veya tekli ‘Kore Turu Paketi’ satışı yasaklandı.

Çin’in bu kararı Güney Kore’de şok etkisi yaratttı. Güney Kore’ye her sene 10 milyondan fazla turist geliyor. Bunlardan yarıya yakını Çinli. Böyle bir kararın Güney Kore’nin turizm sektörüne büyük darbe vurması bekleniyor. Verilen bilgiye göre hali hazırda bir çok tur rezervasyonu iptal edilmiş durumda.

Pekin yönetiminin Güney Kore’ye uyguladığı sert yaptırımların halklar arasındaki ilişkilere yansımasından endişe ediliyor. Güney Kore’nin Çin Büyükelçiliği’inden yapılan açıklamaya göre, ülke içindeki Korelilerin can ve mal güvenliklerinden endişe edildiği ifade edildi. Çin’de yaşayan Güney Korelilerin gerilen ilişkilerinden dolayı tedirgin oldukları aktarıldı.

Öte yandan Shenyang şehrindeki Güney Kore markası Lotte’nin kurduğu alış-veriş merkezinin önünde protestor gösterileri olduğu bildirildi.

Güney Kore hükümeti bugün yaptığı açıklamada, hala diyalog kanallarının açık olduğuna dikkat çekti. Çin’in Dünya Ticaret Örgütü’ne üye olduğuna dikkat çeken Güney Kore, söz sorunların uluslararası hukuk dairesi içinde çözülebileceğine vurgu yaptı. Çin’in Güney Kore yaptırımlarını daha sertleştirmesinden endişe edilirken, iki komşu arasındaki bu sorunun nasıl çözüleceği ise merak konusu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.