BM Genel Sekreteri seçildi

BM Genel Sekreteri seçildi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda yapılan oylamada, BM Genel Sekreterliği’ne oy birliğiyle 67 yaşındaki Portekiz eski Başbakanı Antonio Guterres seçildi.

Guterres, BM’nin dokuzuncu genel sekreteri olarak seçilmiş oldu. Genel Sekreterlik için 7’si kadın olmak üzere toplam 13 aday yarışmış ve BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) altı kez temayül yoklaması yapılmıştı. Guterres, temayül yoklamalarında birinci olarak çıkmıştı.

Geçen haftaki son temayül yoklaması sonra BMGK, Guterres’i yeni BM Genel Sekreteri olarak seçilmesi için BM Genel Kurulu’na tavsiye etmişti.

Seçim sonrası, BM’deki görevli diplomatlar, Guterres’in Genel Sekreterlik için aday olduğunu dile getirdi. Kadın adayların seçilmemesi bazı temsilciler için hayalkırıklığına neden oldu.

Guterres 2005-2015 tarihleri arsında BM Mülteciler Yüksek Komiserliği görevini yürüttü. Seçildikten sonra açıklamada bulunan Guterres, diplomasiyi barış için kullanacağını söyledi.

Eski başbakan, teröre karşı bütün ülkelerin birlikte hareket etmesi gerektiğini belirtti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun yaptığı yazılı açılamada, Guterres’in çatışmaların ve insanlık zulmünün yaşandığı bölgelerde ön sıralarda yer aldığını kaydetti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.