BM Güvenlik Konseyi Yemen tasarısını kabul etti

BM Güvenlik Konseyi Yemen tasarısını kabul etti

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Yemen’de Şii misillere işgal ettikleri devlet dairelerini ‘derhal terk etmelerini’ içeren tasarıyı kabul etti.

15 üyeli Konsey, tasarıda ile Husi milislerine ele geçirdikleri devlet dairlerini ‘‘derhal ve kayıtsız şartsız’’ olarak çekilmeleri yolunda ikaz etti. Ancak tasarıda askeri güç kullanımına dair bir madde yer almadı.

Bu ayın başında Yemen’de İran destekli olduğu ileri sürülen Şii milisler yönetime el koymuştu. Husiler Yemen’in kuzeyinden güneyine doğru ilerleyişlerini El-Kaide ve Suni hükümete karşı genişletmiş, nihayettinde de başkent Sana’da hükümeti devirerek yönetime el koymuştu.

Hafta içinde Husilere karşı taslak üzerinde çalışan BM Güvenlik Konseyi nihayet pazar akşamı tasarıyı oybirliği ile kabul etti. Geçtiğimiz hafta içinde BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Konsey’e yaptığı açıklamada, Yemen’in ‘gözgöre göre çökmesine’ izin verilemeyeceğini dile getirmişti.

Konsey, Husilere ev hapsinde tutulan Devlet Başkanı Abed Rabbo Mansur Hadi’nin de derhal serbest bırakılmasını istedi.     

BMGK, Husilerin alınan kararlara uymaması durumunda ‘‘daha ileriye yönelik adımlar atacağı’’ da tasarıda yer aldı. Ancak Konsey bu adımların neler olabileceği konusunda bilgi vermedi.

Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirliği’nden oluşan Körfez İşbirliği Konsey’i, BMGK’dan 7. maddeyi içeren bir tasarıyı kabul etmesini istiyordu. 7. madde, askeri güç kullanımına izin veriyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.