Almanya’dan UCM çıkışı; yakalama kararı onaylanırsa uygularız

Almanya’dan UCM çıkışı; yakalama kararı onaylanırsa uygularız

Almanya’da Olaf Scholz hükümetinin sözcüsü Steffen Hebestreit, başsavcı tarafından talep edilen Netanyahu hakkındaki yakalama kararının UCM tarafından onaylanması halinde Almanya’nın bu karara uyacağını söyledi. Hükümet sözcüsünün açıklamasına göre, UCM’nin yakalama kararını onaylaması halinde Netanyahu, Almanya topraklarına adım atarsa tutuklanacak.

Hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit Çarşamba günü katıldığı basın toplantısında bir gazetecinin Almanya’nın UCM’nin vereceği bir karara uyup uymayacağı sorusu üzerine yaptığı açıklamada, “Elbette yasalara uyuyoruz” dedi. Sözcü, Almanya’nın Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin bir destekçisi olduğunu ve öyle kalacağını söyledi.

UCM başsavcısı Karim Khan, geçtiğimiz günlerde İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Joav Galant hakkında tutuklama emri çıkarılmasını talep etmişti. Khan, ayrıca üç Hamas lideri hakkında da aynı talepte bulunmuştu.

ABD, Rusya ve İsrail’in aksine Almanya, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin bir üyesi ve mahkemenin vermiş olduğu kararları uygulamakla yükümlü. Almanya hükümet sözcüsünün açıklaması İsrail hükümet sözcüsünün salı günü, “medeni dünya uluslarını”, mahkemenin tutuklama emri çıkarması halinde bunu dikkate almamaya çağırmasının bir gün ardından geldi.