TikTok, ulusal güvenlik sorunu oluşturuyor mu?

TikTok, ulusal güvenlik sorunu oluşturuyor mu?

Dünya çapında bir milyar ve ABD’de 150 milyon kullanıcısı olan Çinli sosyal medya devi TikTok, veri gizliliğine ilişkin artan endişeler ve Pekin ile artan jeopolitik gerilimler arasında burada olası bir yasakla karşı karşıya.

Yasağa karşı çıkanlar, yasanın sosyal medyayla ilgili daha geniş veri endişelerini göz ardı ettiğini ve potansiyel olarak ciddi ilk değişiklik sorunlarını gündeme getirdiğini söylüyor.

Restrict (Yasaklar) yasasını teklif eden Demokratlı Mark Warner, “Çin’de Komünist Partinin faaliyetlerini gördüm. Vahşiler, ”diyor yakın zamanda ana şirketi ByteDance’in Pekin’de bulunduğu TikTok gibi yabancıların sahip olduğu dijital iletişim kanallarına sınırlamalar getireceğini söyledi.

Senato İstihbarat Komitesi başkanı olan Warner, Çinli mühendislerin milyonlarca Amerikalı kullanıcının verilerine erişimi olduğunu söylüyor ve ÇKP’nin bu verileri yanlış bilgilendirme ve propaganda kampanyalarının bir parçası olarak ve hatta Amerikalılara şantaj yapmak için kullanabileceğinden endişe ediyor.

Ethnic Media Services haber brifinginde gazetecilere bilgi veren Warner, uygulamalar aracılığı ile ‘İnsanların sevdiklerini bildiklerini’ uyarısında bulundu.

Warner, Nextel’in kurucu ortaklarından biri ve yüzlerce başlangıç teknolojisi şirketine yatırım yapmış bir savunma şahinidir. “Teknolojinin pozitif gücüne kuvvetle inanıyorum. TikTok’ta pek çok yaratıcı şey olduğunu da kabul ediyorum… ve bundan gelir elde eden yepyeni bir grup insan var ve bence bu iyi bir şey” dedi.

TikTok’un Çinli mülkiyeti
Ancak Warner, TikTok ile Facebook veya YouTube arasındaki – veri gizliliği sorunları nedeniyle de ateş altında olan – arasındaki farkın, eski Çinlilerin mülkiyetinde olduğunu iddia ediyor. 2017 yasasına göre, Çinli teknoloji şirketleri “her şeyi Çin Komünist Partisine (ÇKP) devretmek” zorunda.

Warner, Çin’in doğrudan veya dolaylı olarak yılda 500 milyar dolarlık fikri mülkiyet çaldığını söylüyor. Çinli girişimcilerin Amerikan sosyal medya platformlarında tersine mühendislik yaptıklarını, geliştirdiklerini ve rekabet avantajı elde ettiklerini ekliyor. Ancak TikTok’un bunu yaptığına dair bir kanıt yok.

Singapurlu ByteDance CEO’su Shou Chew, bir TikTok yasağının önüne geçmeyi umut ederek yakın zamanda Kongre üyeleri önünde ifade verdi. House Energy and Commerce Committee’ye TikTok’un kullanıcı verilerini Çin hükümeti ile paylaşmadığını söyledi. Amerikan kullanıcı verilerini ABD’de depolamak için bir planın ana hatlarını çizdi. Amerikan kullanıcı verilerinin şu anda ÇKP’nin erişimi olmayan Oracle sunucularında saklandığını söyledi.

Chew ayrıca TikTok’un diğer sosyal medya platformları gibi siyasi reklamlar taşımadığını ve şirketin aracılara veri satmadığını söyledi. Chew, TikTok’un ABD sosyal medya şirketlerinden daha fazla kullanıcı verisi toplamadığını söyledi.

Yanlış bilgilendirme ve propaganda

ABD nüfusunun üçte birinin TikTok’a bağımlı olmasıyla Biden yönetimi, TikTok’un Amerikalı kullanıcılara yanlış bilgi yaymak ve Rus bilgisayar korsanlarının 2016 başkanlık seçimlerinde yaptığı gibi ABD seçimlerini etkilemek için kullanılabileceğinden endişe ediyor. CNN, federal yetkililerin TikTok’un Çinli sahiplerinden şirketteki hisselerini satmalarını veya ABD’de uygulamanın yasaklanmasıyla karşı karşıya kalmalarını talep ettiğini bildirdi. Geçen ayki duruşmada birkaç kongre üyesi, uygulamanın yasaklanmasını istediklerini açıkça belirtti.

BuzzFeed, Çin merkezli ByteDance çalışanlarının, bilgilerini nereden aldığını anlamak için ABD’li bir muhabirin verilerine defalarca eriştiğini bildirdi. Daha sonra, şirket dört çalışanını kovdu. Ancak TikTok’un rutin olarak verileri yanlış kullandığına veya videoları manipüle ettiğine dair çok az kanıt var.

KISITLAMA Yasası altı “yabancı düşman” (Çin, Küba, İran, Kuzey Kore, Rusya ve Venezuela) için geçerlidir ve diğer ülkelere genişletilebilir. Halk arasında TikTok yasağı olarak bilinse de merkezi Çin ve Rusya’da bulunan Huawei veya Kaspersky gibi diğer şirketlere de uygulanabiliyor. Warner, bu şirketleri özellikle tasarının birincil hedeflerinden ikisi olarak tanımladı.

Ulusal güvenlik endişeleri, ABD’nin Çin’in yabancı rekabeti kısıtlayan haksız iş uygulamalarına duyduğu öfkeyi örtbas edebilir. TikTok Çin’de mevcut değil. Çin vatandaşları, başka bir ByteDance platformu olan Douyin’i kullanıyor. Facebook, Twitter ve YouTube Çin’de yasaklandı.

Birinci Değişikliği Korumak

Kate Ruane iki yanlıştan bir doğru çıkmadığını söylüyor. “Tiktok yasağı, önemli İlk Değişiklik endişelerine yol açacaktır” dedi.

Daha önce American Civil Liberties Union’da İlk Değişiklik ve Tüketici Mahremiyeti Kıdemli Danışmanı olan Ruane, şu anda PEN America’da ABD Serbest İfade Programları Direktörüdür.

“Vatandaşlar ve özellikle de TikTok kullanan on milyonlarca genç Amerikalı için, popüler bir sosyal medya platformunun hükümet tarafından kısa süreliğine kapatılmasına tanık olmak, bu ülkedeki ifade özgürlüğünün kutsallığı hakkında yükselen bir neslin kafasında ciddi sorular ortaya çıkaracaktır. dedi Ruane.

ABD’nin, Haziran 2021’de Twitter’ı yasakladığı için Nijerya’yı kınadığını kaydetti; Rusya’yı 2022’de bağımsız medyayı kapattığı için eleştirdi; İran’da katliamın ardından kitlesel protestolar patlak verdiğinde

ABD, Mahsa Amini’den İran rejimini şiddetle kınadı ve onları “hizmetleri bloke etmekten veya filtrelemekten” kaçınmaya çağırdı.

“ABD, dijital platformlarla ilgili güvenlik endişelerini gidermenin bir yolu olarak toptan yasağı şimdi onaylarsa, diğer hükümetler de kendi güvenlik endişelerinin eşit derecede acil olduğu konusunda ısrar ederek aynı şeyi yapacaklardır” dedi.

Pen America farklı bir yaklaşımdan yana: güçlü bir gizlilik yasası, yalnızca Tiktok’ta değil, birden çok sosyal medya platformundaki endişeleri giderebilir. Ruane, ABD’nin TikTok ile pazarlık yaptığını söylüyor. Ruane, “Sürecin devam etmemesi ve bağlayıcı bir anlaşma üretmemesi için hiçbir neden görmüyoruz” dedi.