Sanders, en çok beğenilen başkan aday adayı

Sanders, en çok beğenilen başkan aday adayı

Demokrat Parti’den başkan aday adayı olan Vermont eyaletinin bağımsız Senatörü Bernie Sanders, rakibi Hillary Clinton’ın gerisinde olsa da en çok beğenilen başkan aday adayı olduğu belirlendi.

Demokrat Parti içinde delege sayısı açısında Clinton’dan oldukça geride olan Sanders’ın önseçimlerde halkın en çok beğendiği başkan aday adayı olduğu görüldü. AP haber ajansı ile GfK kuruluşunun yaptığı ankete katılanların yüzde 49’u Sanders’ın ortaya koymuş olduğu performansı takdir ederken, beğenmeyenlerin oranı yüzde 39 olarak tespit edildi. Bu oran Sanders’ı hem Clinton hem de Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adaylarından daha fazla beğenildiğini ortaya çıkardı.

Sanders’ı beğenen Demokratların oranı yüzde 72, beğenmeyenler ise yüzde 20 şeklinde ifade edildi.

Başkan adaylığı yarışında ‘‘politik reform yapıyoruz’’ diye kampanyasını sürdüren ve savunduğu sosyal politikalar, Washington’daki yerleşik düzene karşı kaldırdığı isyan bayrağı ile takdir toplayan Sanders, halkın en fazla beğendiği başkan aday adayı olmasında en önemli etken olarak dikkat çekti.

Sanders, seçmen tarafından en fazla takdir edilen olsa da Demokrat Parti yönetiminde aynı karşılığı bulmadığı görülüyor. Parti yönetimi ile yakın hareket eden ve ‘süper delege’ olarak adlandırılan kimseler tarafından destek görmese de Sanders’ın seçmenin gönüllerde yer ettiği dikkat çekti.

Aynı ankette, Clinton’ı beğenen seçmen oranı yüzde 40 beğenmeyenlerin ise yüzdesi 55 olarak belirlendi.Demokrat Parti içinde Clinton’ı beğenenler yüzde 61 olarak gösterildi.

Cumhuriyetçi Parti’nin yarışı önde götüren başkan aday adayı Donald Trump’ı beğenmeyenler yüzde 69 ve takdir edenler ise yüzde 29 olarak kaydedildi.

Geçen son sekiz eyaletteki önseçimin 7’sini kazanan Sanders, Clinton’ın bugün yaklaşık 700 delege gerisinde. Sanders’ın önseçimlerde gösterdiği başarıya karşı delege sayısında elde edememesinin temel nedeni süper delegelerin Clinton’ı tercih etmesi. Bugüne kadar Clinton ya da Sanders’a destek vereceğini açıklayan süper delege oranı yüzde 68. Demokrat Parti’de 712 süper delege bulunuyor. Bunların 469’u Clinton’dan yana tercih açıklarken 39’u da Sanders için oy kullanacağını açıklamıştı.

Anket 31 Mart 4 Nisan tarihleri arasında bin 76 kişi ile görüşülerek hazırlandığı açıklandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.