Tesla’nın otopilot mühendislik müdürü artık Google’da

Tesla’nın otopilot mühendislik müdürü artık Google’da

Robert Rose yazılım mühendisi olarak oldukça etkileyici bir CV’ye sahip olan bir isim.

Henüz Oregon Eyalet Üniversitesi’nde Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği üzerine mastır çalışmalarına devam ederken HP’de çalışmaya başlamış. Daha sonraları ise, Sony’de Syphon Filter: Dark Mirror (Karanlık Ayna) ve Resistance: Retribution (Direnç: İntikam) gibi ödüllü PSP oyunlarını geliştirmişti.

2009 yılında SpaceX’in ilk Falcon9 ve Dragon uçuşlarında baş yazılım mühendisi olmak üzere California’ya taşındı. Kısa bir süre içinde, Uçuş Yazılımları Direktörü pozisyonuna yükselerek bu görevi 2014 yılının Temmuz ayına kadar devam ettirdi.

Otomatik öğrenme şirketi olan Vicarious’da kısa süreli bir çalışma döneminden sonra geçtiğimiz Mayıs ayında da “Otomatik Direksiyon” ve “Otomatik Şerit Değişimi” gibi hamlelere imkan sağlayan v7.0 güncellemesini piyasaya sürecek olan Otopilot takımına liderlik etmek üzere Tesla’ya katıldı.

LinkedIn profilindeki bilgilere bakılırsa, Ekim ayında Otopilot’un piyasaya sürülmesini müteakiben Rose Tesla’dan ayrılmıştı ve yaklaşık bir ay sonrasında Google takımına dahil olmuş durumda.

Rose’un Google’a giriş sebebi, şirketin, kendi kendini süren araba projesi üzerinde çalışmak mı değil mi, bu çok net değil çünkü, önceki pozisyonlarının aksine, şirketteki rolü hakkında “Google Robot Teknolojisinde Yazılım Mühendisi”nden başka bir ayrıntıya yer vermedi.

Aslında Google’ın esas “robotik” projesinin kendi kendini süren bir araba projesi olduğu aşikar, fakat şu da bir gerçek ki, şirket aynı zamanda Boston Dynamics’in de sahibi, ki bu şirkette de tabii ki robotik ile oldukça içli dışlı.

Gerçi, meşhur “Atlas”ın yapımcısı olan bu şirkette çalışan elemanlar LinkedIn profillerinde kendilerini Google yerine Boston Dynamics’de çalışıyor olarak göstermiş olmaları da düşündürücü.

Ayrıca, Rose’un şirketin şoförsüz araba projesine dahil olmuş olabileceğine dair daha da güçlü bir ipucu, Google’un bu proje üzerinde çalışan mühendislerine “Robot Teknolojisi Yazılım Mühendisi” unvanını kullanıyor olmasıdır.

Tesla “Otopilot” programı altında otonom sürüş teknolojisini, gittikçe kompleksleşen şoföre yardımcı özellikleri uygulamaya koyarak, aşama aşama geliştirirken, Google bütünüyle otonom bir teknolojiyi geliştirme peşinde.

İki şirket, aynı zamanda, teçhizat, ya da donanım, açısından da meseleye farklı yaklaşıyor. Google LiDAR teknolojisini kullanırken, Tesla CEO’su Elon Musk’un yüzde yüz otonom halini gereksiz bulmasından da anlaşılacağı üzere, Tesla, bir sonraki Otopilot sürümü için kameraları baz alan donanımı kullanmaya devam edecektir.

Google bir yandan Rose’u Tesla’nın ellerinden kaparken, aşağı yukarı aynı zamanlarda, Tesla’nın Otopilot Takımı da “Google Haritalar Cadde Görünümü” takımından bir yazılım mühendisini kendi takımına dahil etti. 2012 yılında, Standford Üniversitesi’nde Elektrik Mühendisliği üzerine doktorasını 3.97lik bir ortalama ile tamamlayan Liang Heng, Illinois Üniversitesi Urbana-Champaign kampüsünde yürüttüğü post-doktora araştırması sonrasında 1 yıl Google’da çalışmıştı ve geçtiğimiz ayın başlarında ise Tesla’ya geçiş yaptı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.