Sosyal medyanın yeni yıldızı: Periscope

Sosyal medyanın yeni yıldızı: Periscope

Son günlerde iPhone’u olanların sürekli kullandıkları bir uygulama var, ismi Periscope. Twitter’ın satın aldığı ve şimdilik sadece iPhone üzerinden kullanıcılarına sunduğu bu sosyal medya uygulaması kullanıcıya bulunduğu yerden canlı yayın yapma olanağı tanıyor.

Periscope’un oldukça ilginç bir hikayesi var. 2013 yılında İstanbul’da yapılan Gezi Parkı eylemlerini gören İranlı girişimci Kayvon Beykpour protestocuların fotoğraf ve videolarla olayları anlatmaya çalıştığını görmüş.

periscope 5Tüm o kargaşanın arasında video ve fotoğraf çekmenin, ardından da bunu paylaşmanın nasıl zor olduğunu gören Beykpour’un aklına akıllı telefonlar üzerinden yayın yapan bir uygulama yapma fikri gelmiş. Periscope olarak düşündüğü uygulamayı ABD’deki ortağı Joseph Bernstein’a anlatan Beykpour, ardından yaşanan gelişmeleri şöyle anlatıyor, “Ortağımla Periscope fikrini geliştirmek için uzun süre tartıştık. Gezi eylemlerindeki gözlemlerimden yola çıkarak, canlı yayın uygulamasının bir telefon kulllanılarak dünyadaki diğer kullanıcılara görüntü aktarması gerekiyordu. Bu fikrin üzerine giderek, Periscope’u geliştirmeye başladık. San Francisco’ya taşınarak bir yazılım ekibi kurduk.”

Periscope ekibi daha sonra uygulamayı başarılı bir noktaya getirmek için San Francisco’daki yatırımcıların kapısını çalmış.

Şirket, 2014 Nisan ayında Google Ventures, Bessemer, Menlo Ventures, Stanford StartX ve Sam Shank gibi yatırımcılardan 1.5 milyon dolar yatırım almış.

Gezi Parkı protestolarıyla başlayan Periscope’un hikayesini değiştiren bir diğer olay Ferguson protestoları. Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey’in Ferguson olaylarındaki video paylaşımlarının farkına varan Periscope ekibi Dorsey ve Twitter CEO’su Dick Costolo ile iletişim kurmuşlar.

Görüşmelerin sonunda Twitter Periscope’u 100 milyon gibi bir ücretle satın aldı.

PERISCOPE NEDİR?

En basit anlatımla Periscope, kullanıcıların sahip olduğu akıllı telefonlarla (şu an için sadece iPhone) internet üzerinden canlı yayın yapabilmesini sağlayan bir uygulama. Bir sosyal ağ gibi çalışan Periscope’ta kullanıcılar birbirini takip edebiliyor ve takip edilen kişilerden biri canlı yayına başladığı zaman telefonlara bildirim geliyor.

Şayet kullanıcı isterse canlı yayın paylaşımları kullanıcının Periscope hesabına yükleniyor. Böylelikle yayın bittikten sonra da bir süre için yapılan yayın kullanıcılar tarafından izlenebiliyor.

PERISCOPE NASIL KULLANILIR?

Periscope’u kullanmak için öncelikle bir Twitter hesabına sahip olmak gerekiyor. Bir de iPhone telefon veya tablete. Daha sonra Apple Store’dan Periscope uygulaması ücretsiz olarak indirilebiliniyor.

Uygulama indirildikten sonra ilk giriş ekranında kullanıcıya otomatik olarak Twitter hesabı gösteriliyor. Buradan hesabının üzerine dokunulduktan sonra artık canlı yayın yapmak için her şey hazır durumda.

PERISCOPE YAYININI KİMLER İZLEYEBİLİR?

periscope 1Periscope’taki canlı yayınları herkes izleyebileceği gibi özel bir gruba da yayın yapılabiliniyor. Uygulamaya sahip olunduktan sonra arkadaş Twitter’daki takipçi listesinden Periscope’u da kullanan kişilerin bir listesi çıkıyor. Buradan istenilen kişiler takibe alınıyor. Takibe alınan kişiye de kim tarafından takip edildiği yazıyor.

Kullanıcı yayın yapmak istediği yerde yayın yapma seçeneğini seçiyor. Bu noktada kullanıcıya bir kaç seçenek sunuluyor, yayını Twitter’dan duyurmak ya da duyurmamak, yayını herkese açık yapmak veya arkadaş listesinden bir grubu seçmek.

Herkese açık yayınları iPhone sahipler dışında onperiscope.com üzerinden internet kullanıcıları ve Twitter’da yayın duyurulduysa orada çıkan link üzerinden isteyen herkes izliyor.

PERISCOPE YAYININI iPHONE ÜZERİNDEN İZLEMENİN FARKI NEDİR?

Periscope’da yapılan bir yayını iPhone üzerinden izleyen kişiler yorum yazabiliyor. Böylelikle yayını yapan kişiye görüşlerini aktardıkları gibi, yayın anında merak ettikleri noktalara da telefonun kamerasını döndürmesini isteyebiliyorlar.

İnternet üzerinden yayını izleyenler ise sadece yorumları ve yapılan yayını görüyorlar. Onların yayın hakkında yorum yazma imkanı olmuyor.

PERISCOPE’TAKİ KALPLERİN ANLAMI NEDİR?

Periscope’tan yapılan canlı yayını iPhone’dan izleyenler yayını beğendiklerini göstermek için ekranın üzerine dokundukları zaman sağ tarafta bir kalp işareti çıkıyor. Her dokunmada o kalpler çoğalıyor ve yayını yapanın hesabına yazılıyor.

Periscope hazırladığı global liste üzerinde en fazla kalbe sahip kullanıcılarını gösteriyor.

PERİSCOPE’TA YORUMLAR NASIL ENGELLENİR?

periscope 3Periscope’ta canlı yayına başlanacağı anda kullanıcıya sadece takipçilerinin veya izleyen herkesin yorum yapma seçeneği veriliyor. Burada “sadece takipçiler seçilirse” seçeneği seçilirse Periscope yayını yapan kişiyi izleyen takipçilerin yorum yazma hakkı oluyor. Ancak yayın sırasında kişiyi takibe alıp yorum yazmak da mümkün.

Yazılan yorumları beğenmeyen kullanıcı Periscope’ta yayın yaptığı sırada yorumu yazan kişinin yorumunun üzerine dokunduğu zaman ekranda “kullanıcıyı blokla” seçeneği çıkıyor. Bu seçenek seçildiği zaman yorumu yapan kişi bir daha yorum yazamadığı gibi kendisini bloklayan kişinin de yayınlarını bir daha izleyemiyor.

Periscope ilk çıktığı zamanlarda bloklanan kişi yayından çıkarılmıyor sadece yorum yapması engelleniyordu. Ancak sonradan yapılan bir güncelleme ile bloklanan kişinin yayınları izlemesi de engellenmeye başlandı.

YORUMSUZ PERISCOPE YAYINI NASIL İZLENİR?

Periscope’ta bazı yayınlarda izleyicilerin en büyük şikayeti yazılan yorumlardan ekranın dolması ve yayını rahat izleyememek.

Böyle bir durumda izleyici ekrana dokunup parmağını soldan sağa çektiği zaman yayının altında yeni bir ekran beliriyor.

Burada Periscope yayını yapan kullanıcının adı, yayını o an izleyen kişiler dışında “hide chat” seçeneği bulunuyor. Bu seçenek seçildiği zaman izleyici yapılan hiçbir yorumu görmeden canlı yayını izleyebiliyor.

PERISCOPE YAYININI O AN KAÇ KİŞİ İZLEDİĞİ NASIL BİLİNİYOR?

Periscope’ta yayın yapılırken ekranın sağ altında bir ayı beliriyor. Bu sayı o an için kaç kişinin yayını izlediğini gösteriyor. Yayını izleyen kişiler beğendikleri yayını kendi kullanıcılarına da duyurup onları davet edebiliyorlar. Böylece izlenen yayına daha fazla kişinin gelmesi sağlanıyor.

PERISCOPE’TA YAYININ DONMASI NE DEMEK?

Kimi zaman Periscope’ta yapılan yayınlar sırasında internetin yeteri kadar güçlü olmamasından ötürü yayın donuyor. İzleyici bu sırada yorum yazabiliyor ancak yayını yapanın bunu okuması biraz zaman alıyor. Donan yayın yeniden başladığı zaman Periscope geçen kısmı atlamıyor. Son kalınan yerden yayına devam ediyor ancak bu da yayını yapan ile izleyenler arasında bir zaman açıklığına neden oluyor.

Periscope’ta yayının donduğu yayını yapan kişi tarafından fark edilmiyor. O yüzden bazen yayıncı konuştuğu konu veya gösterdiği sahneyle ilgili yorumları geç alabiliyor.

PERISCOPE’UN NEDEN OLDUĞU SORUNLAR

periscope 4Periscope henüz yeni kullanılmaya başlandığı ve özellikle Avrupa ile Amerika’da pek bilinmediği için kimi sorunları da beraberinde getiriyor. Bu sorunların başında korsan yayınlar var.

Periscope kullanıcıları şifreli veya ödemeli kanallardan yapılan yayınları izleyicilerine Periscope üzerinden bedava izletebiliyor. Örneğin bir televizyon dizisi veya spor müsabakası o an ekran karşısında bulunan bir kullanıcı tarafından Periscope’da canlı olarak yayınlanabiliyor.

Aynı şekilde sinemada gösterilen bir film de canlı yayınla Periscope kullanıcılarına izletilebiliniyor.

Bunlar dışında Periscope üzerinden yayın yapan kimi medya mensupları da haberleri kendi yorumlarıyla sunabiliyor. Çoğu medya şirketinde çalışanlara Facebook ve Twitter hesaplarıyla alakalı kimi sözleşmeler imzalatırken Periscope bu kapsama henüz dahil olmadığı için ileride ne olacağı belirsiz. Ancak görünen medya mensuplarının Periscope’u Facebook ve Twitter gibi sadece haberi verip yorum ve reklam yapmadan kullanmaları yönünde uyarılar gideceği yönünde.

PERISCOPE’UN ŞARJA ETKİSİ

Periscope yayını yapmanın en büyük sorunlarından biri çok fazla şarj tüketmesi. Özellikle yayını yapan kişinin telefonu bu sürede çok hızlı bir şekilde şarj kaybediyor. İzleyicilerin durumu da pek farklı olmasa da yayın yapan kadar hızlı şarj kaybetmiyorlar.

Write a comment

1 Comment

  1. Ferhat May 26, 05:36

    Ben Ferhat Göfteci

Only registered users can comment.