Nobel Ödüllü Türk bilim insanından öğrencilere tavsiye

Nobel Ödüllü Türk bilim insanından öğrencilere tavsiye

Nobel Kimya Ödülü’nü kazanan ilk Türk olan Prof. Dr Aziz Sancar, Türkiye’de okuyan öğrencilere tavsiyede bulundu.

Sancar gençlere günlük politikalarla uğraşmamalarını, kendilerini öğrenmeye adamalarını tavsiye etti.

Halen North Carolina Üniversitesi Tıp Okulu Biyokimya ve Biyofizik bölümünde öğretim üyeliği yapan Prof. Dr Aziz Sancar, ABD ve Avrupa seviyesinde olmak için bilime yönelinmesi gerektiğini söyledi.

New York merkezli Türk Amerikan Sanayi ve Ticaret Odası (TACCİ) tarafından New York Harvard Club’ta düzenlenen ödül etkinliğine katılan Sancar, “Türk kurumlarından aldığı ödülün kendisi için önemli”olduğunu belirtti. Prof.Dr Sancar, etkinlikte yaptığı konuşmada, Nobel Ödülü’nü aldığı haberini duyunca hissettiklerini paylaştı.

Bir Türk olarak Nobel almasının kendisini gururlandırdığını belirten Sancar, “Ödülü aldıktan sonra, sadece Türkiye’de değil, Çin’den Kazakistan’a, Türkmenistan’a kadar birçok ülkede yaşayan insanların büyük teveccühünü gördüm. İnsanların bu kadar sevineceğini bilseydim, daha çok çalışıp, daha önce alırdım bu ödülü” diye konuştu. Sancar, ailesinin Mustafa Kemal Atatürk’e ve Türkiye’ye olan hayranlığını anlatması salonda büyük alkış aldı.

aziz sancar1Konuşması uzun süre ayakta alkışlanan Sancar, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Türkiye’deki günlük kavgaları takip edersem üzüntüden çalışamam” dedi. Öğrencilere tavsiyelerde de bulunan Türk bilim adamı, “Türkiye’de okuyan çocuklara benim tavsiyem, günlük politikalara uğraşmayın, bütün enerjinizi işinize verin, bilim öğrenmeye çalışın, günlük dedikodularla uğraşmayın, tavsiyem o” şeklinde konuştu.

Sancar, bilim konusunda yapılacak çalışmanın aynı zamanda insanlığa hizmet olduğunu belirtti.

TACCİ Başkanı Ali Koçak ise yaptığı konuşmada, Nobel ödüllü bir Türk’ü ağırlamanın kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi. Koçak, Prof. Dr Sancar’ın akademik kariyeri ile ilgili detaylı bilgiler verdi.

Programa katılan New York Başkonsolosu Ertan Yalçın, Prof.Dr Sancar’ı aldığı ödül için tekrar tebrik ederek, bu başarının Türkiye açısından çok önemli olduğunu belirtti.

Sancar, Tomas Lindahl ve Paul Modrich ile Nobel Kimya Ödülü’nü kazanmıştı.

Mardin’in Savur İlçesinde, okuma yazma bilmeyen ancak eğitime önem veren sekiz çocuklu bir anne-babanın çocuğu olarak dünyaya gelen Aziz Sancar, İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitirmiş, yurt dışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’ne kabul edilen üç Türk’ten biri olmuştu.

Prof. Dr. Aziz Sancar, hücrelerin hasar gören DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde, 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü kazanmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.