İbrahim Kalın: Suriyeli Kürtler ile çatışmazlık anlaşması yapılmadı

İbrahim Kalın: Suriyeli Kürtler ile çatışmazlık anlaşması yapılmadı

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel, dün Pentagon’da düzenlenen brifingde IŞİD’e karşı mücadelede Türkiye kadar kritik önemde gördüğünü açıkladığı Suriye Demokratik Güçleri içerisindeki Kürtler’in “büyük oranda şu anda Fırat’ın doğusunda” olduğunu söyledi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı, her ne kadar YPG için “Bize taahhütlerine uydular” dese de Türkiye aynı fikirde değil. Üstelik Ankara, kendisini YPG ile eş tutan “Türkiye, YPG’yle anlaştı” şeklindeki haberlerden rahatsız.

Ömer Çelik: “Türkiye egemen devlettir PYD’yle eşit değerlendirilemez”

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Anadolu Ajansı Editör Masası programında bu ifadelere tepki gösterdi.

Çelik, “Bazı ülkelerin sözcüleri Türkiye’yle Kürt unsurlar arasında PYD’yi kastederek bir uzlaşma ya da bir ateşkes sağlandı’ gibi sözler söylüyor. Türkiye Cumhuriyeti egemen bir devlettir, meşru bir devlettir. Bir terör örgütüyle eşit değerlendirilerek bu ikisi arasında bir mutabakat varmış, bir anlaşma varmış gibi, bu değerlendirilemez. Ayrıca bunu yapanların işi de değil,” diye konuştu.

AB Bakanı, bugün Menbiç’i terketmek istemeyen PYD’nin IŞİD’in geriletildiği zaman Suriye’nin kuzeyinde toprak sorunları yaratacağı görüşünü savundu.

İbrahim Kalın Votel’i yalanladı

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, Cumhurbaşkanlığında basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Türkiye’nin YPG’nin Membiç’i terk etmesi politikasında ısrarcı olacağının mesajını verirken Votel’in sözlerinin aksine ABD’nin YPG’nin Menbiç’ten çekilmesi için zaman istediğini söyledi.

Kalın, “PYD ile anlaşma falan söz konusu değil. PYD terör örgütünün bir koludur ve Türkiye ile anlaşması söz konusu değildir. Biz Fırat Kalkanı Operasyonu’yla ilgili hedeflerimizi başından beri ortaya koyduk. Bu bölgede YPG ve PYD, Fırat’ın doğusuna geçmedikçe bizim için hedeftirler. Menbiç operasyonu var biliyorsunuz, ABD’nin bize verdiği takvim var. ‘Menbiç Arap şehridir, YPG çekilecektir’ diye. Üçüncü haftaya girdik, hala ‘Biraz daha zaman’ deniyor. Bırakın Menbiç’ten çekilmeyi Cerablus sınırına gelmeleri de adeta bölgeyi işgal etme fırsatçılığının göstergesidir,” dedi.

Kalın: “Suriye’de IŞİD’e karşı en etkin savaşı YPG yürütüyor miti çöktü”

Fırat Kalkanı Harekatı’nda 410 kilometrelik alanın temizlendiğini belirten Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, operasyonun ne kadar süreceği hakkında bilgi vermedi.

Kalın’a göre harekat sayesinde “Suriye’de IŞİD’e karşı en etkin savaşı YPG yürütüyor miti de çöktü.”

Kalın, “Bölgenin yönetimini bölge halkına bırakmalarını istiyoruz. Takvimi kendileri belirleyecek. Terörle mücadelede ihtiyaçlarımız karşılanana kadar, tatmin edici noktaya ulaşana kadar operasyonlar devam edecek. Özellikle son bir, bir buçuk yıldır söylenen ‘Suriye’de en etkin savaşı YPG yürütüyor’ miti de Cerablus operasyonuyla çökmüş oldu. Bu ister Menbiç’te olsun, ister Rakka’da olsun, ister Cerablus’ta olsun… Demek ki şartlar sağlandığında Suriyeliler’den oluşan gruplar da gerekli müdahaleyi yapabilirler,” dedi.

Yıldırım: “Harekat Türkiye’ye yönelik tehditler bitene kadar devam edecek”

Başbakan Binali Yıldırım da Fırat Kalkanı Harekatı’nın Türkiye’ye yönelik tehditler ortadan kalkana kadar süreceğini açıkladı.

Ankara’da hizmete girecek Keçiören Metrosu’nda test sürüşlere başlanması nedeniyle düzenlenen törende konuşan Başbakan, “Terör unsurları tamamen ortadan kaldırılıncaya, sınırlarımıza, topraklarımıza ve vatandaşlarımıza yönelik tehditler tamamen bitinceye kadar faaliyetler devam edecek. PYD, YPG bunlar PKK’nın uzantısı terör örgütleridir. Bir isim yıpranınca başka bir isimle ortaya çıkıyorlar. Adamlar aynı adamlar. Bu unsurlar, mutlaka Fırat’ın doğusuna, geldikleri yere gidecektir. Amerika Birleşik Devletleri’nin de bu yönde ülkemize defalarca taahhüdü vardır. Bu taahhütte herhangi bir değişiklik beklemiyoruz,” dedi.

Cerablus Askeri Meclisi: Türkiye ordusuyla ateşkes ilan ettik

Bu arada YPG’nin ağırlıklı olduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne bağlı Cerablus Askeri Meclisi de Türkiye’nin reddettiği ateşkesin yürürlükte olduğunu açıkladı.

Cerablus Askeri Meclisi açıklamasında “Amerika’nın öncülük ettiği uluslararası koalisyonun devreye girmesiyle, akan kanın durması ve sivillerin güvenliğinin sağlanması için Türkiye ordusuyla koalisyon güçlerinin aracılığı ile ateşkes ilan ettik. Bu ateşkes, geçtiğimiz akşam Sacur nehri kıyısındaki güçlerimiz ile işgalci Türk ordusu arasında devreye girmiştir” denildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.