Akıllı ev teknolojisi kırsal kesimde yayılıyor

Akıllı ev teknolojisi kırsal kesimde yayılıyor

Indiana eyaletinin kuzeybatı yakasındaki en akıllı ev nerede diye merak eden olursa St. John mahallesindeki şov evine bir göz atmalarında yarar var.

Tuğladan örülmüş bu iki katlı ev öyle bir ev ki, ev sahibi uyanır uyanmaz evdeki ışıkları açmakla kalmayıp kahvenin altını bile yakan “sabah”  ayarından tut, akıllı ev teknolojisine dair son model ne varsa onunla donatılmış bir ev.

Homes firmasından Dutch Mill tarafından inşa edilen ev, Merrillville’de kurulmuş olan “akıllı ev uzmanları” şirketi Cloudbusters tarafından da 10 binler değerinde ev güvenliği ve ev otomasyon ekipmanları ile donatıldı. Bu sayede potansiyel ev sahipleri günümüzde karşılarında ne gibi imkanların var olduğunu görebilsinler.

Hatta, Cloudbusters Başkan Yardımcısı Stephen Muenstermann, “Gerekli planlama ve bütçe olduktan sonra, yapamayacağımız şey yok” diyor.

Valparaiso’nun Omni Entertainment Systems’i, Dolton’nun Tru Home Protection ve GTV Audio gibi şirketleri de dahil olmak üzere, Kuzeybatı Indiana ve güneydeki banliyöleri akıllı ev otomasyon sistemleri ile donatacak firmaların sayısı gittikçe artmakta.

Nwi Times’ın haberine göre, Juniper Research tarafından düzenlenen bir araştırma sonucu akıllı ev piyasasının ekonomideki payının 2012 yılındaki $25 milyar dolarken 2018 yılında $71 milyar dolara yükselmesi bekleniyor.

Akıllı ev teknolojisi sayesinde anne-babalar çocuklarının eve okuldan hangi saatte geldiklerini takip edebilir, evde var olan kişinin tercihine göre termostat ayarlanabilir ve kişiler kendi akıllı telefonlarını uzaktan kumanda olarak kullanabilir.

Cloudbusters Proje Yöneticisi Mike Lowe’un paylaştığı bilgilere göre, insanlar kendilerine sunulacak imkanların farkına vardıkça, ev alırken akıllı otomasyon seçeneğine yönelen müşterilerin sayıları gittikçe artıyor. Nest Learning Thermostat tarafından yürütülen ulusal çaptaki reklam kampanyasının da bu noktadaki katkıları göz ardı edilmemeli.

Cloudbusters , paylaştığı verilerine göre geçen ay %333’lük bir artış kaydederken, son üç ayda da ortalama %115’lik bir artışı gösterdi. Muenstermann, bu denli hızlı bir büyümenin kişisel ağlar ve ağızdan ağıza yayılan olumlu geri dönüşler sayesinde olduğunu söyleyerek, “Önceki müşterilerimiz, birlikte iş yaptığımız şirketler ve arkadaşlarımız tarafından yönlendirilen çok insan  oluyor” yorumunda bulundu.

Bu büyümenin büyük bir kısmı St. John, Crown Point, Valparaiso, ve Schererville gibi yerlerde yeni inşa edilen evlerle birlikte oluyor. Hatta, piyasanın %75’lik bir kısmı, sistemi kurmanın daha kolay olacağı, var olanı kırarak iş yapmaktan ziyade sıfırdan başlayan yeni inşaatlara ait.

Yeni bir ev inşa etmeyi düşünen kimseler şirket ile doğrudan irtibata geçip önlerindeki seçenekler konusunda daha geniş bilgi sahibi olabilirler. 2.000 dolarlık basit bir güvenlik sistemi kurmaktan tutun kişinin özel istek ve ihtiyaçlarına göre de daha kompleks sistemler ile birlikte özelleştirebilmek mümkün. Örneğin, evin sistemi öyle ayarlanabilir ki, ev sahibi evin kapısını telefonuyla açabilir, telefonundan güvenlik kamerası görüntülerine ulaşabilir ya da termostatın ısısı düştüğünde bir mesaj ile uyarılabilir..

Gün ışığı gördüğü anda perdelerin açılması ayarlanabilir. Ev sahibi, telefonunu kullanarak evin farklı odalarında farklı müzikler çalabilir, oturduğu yerden evin ısısını değiştirebilir, hatta karanlık bir eve girmemek için daha eve gelmeden ışıkları açabilir. “Mood” butonuyla yatak odasının ışıklarını karartıp, özel bir müzik açıp, şömineyi de yakıp, özel bir ortam hazırlayabilir.

Dahası, “mockupancy” adı verilen, ‘sahte bir evde var olma görünümü’ de diyebileceğimiz bir özellik ile, evde olmadığınız zamanlarda basitçe ışıkları yakıp gitmekten çok daha sofistike bir şekilde potansiyel hırsızları caydırabileceksiniz. Bu özellik, ev sahibinin evde var olduğu zamanlardaki ışıkları kullanım döngüsüne göre ışıkları açıp kapayarak sanki evdeymişsiniz havası estirebilecek.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.