WSJ – “Türkiye’nin AB Bakanı eleştirilere omuz silkiyor”

WSJ – “Türkiye’nin AB Bakanı eleştirilere omuz silkiyor”

wsj logo1Türkiye’nin ulusal çapta gerçekleşen hükûmet karşıtı protestoları idare etme biçimi uluslararası ortakları tarafından keskin bir dille eleştiriliyor ve hükûmetin üst düzey politika belirleyicileri, yabancı basını şiddetle eleştirerek ve yabancı çıkar gruplarının Türkiye’nin başarısını çökertmeye çalıştıklarını iddia ederek misilleme yapıyor.

Avrupa Parlamentosu perşembe günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tepkisini “elim” olarak değerlendiren bir karar yayınladı ve Ankara’yı bir an önce göstericilere karşı şiddet kullanmayı bırakması konusunda sıkıştırdı.

Ankara’da Türkiye’nin AB Bakanı Egemen Bağış’a uluslararası eleştiriler, uluslararası komplolar ve Türkiye’deki ulusal gösterilerin geneliyle ilgili sorular yönelttik.

SORU: Avrupa Parlamentosunun kararından nasıl bir anlam çıkarıyorsunuz?

BAĞIŞ: Bu eleştiriler neye dayanıyor gerçekten anlamaya çalışıyorum. Bazı açıklamalar ve Parlamentonun yayınladığı karar çizgiyi aşıyor… Gerçeklerden bihaberler. Avrupa Parlamentosu üyeleri, kendi ülkelerinde çok daha ağır polis şiddeti örnekleri varken böyle çağrılar yapmadılar çünkü kendi hükûmetlerinin vatandaşların yaşama ve mülk haklarını korumaya çalıştığının farkındalardı. Bazılarının Türkiye’nin büyüdüğü gerçeğini hazmedemediğini düşünüyorum. Türkiye şu anda Avrupa’nın en hızlı gelişen, özgüvenli ve reformcu hükûmeti ve Başbakan Erdoğan Avrupa’nın en popüler lideri.

SORU: Neden Türk medyası olaylara bu kadar az yer verdi?

BAĞIŞ: 11 Eylül’den sonra ABD medyası da olaylarla ilgili haber yapmak konusunda hassastı… Bu ulusal bir hassasiyet meselesi. Türk medyası hassas çünkü ülke içinde gerginlik yaratmak istemiyorlar. Benim bu konuda Türk medyasına verilmiş herhangi bir direktifle ilgili bir bilgim yok. Ayrıca böyle bir direktifi kim verecek ki? Bunlar özel şirketler.

SORU: Bu olaylar nasıl sonlanacak?

BAĞIŞ: Bu Tayyip Erdoğan’ın ilk kriz yönetimi değil. Bütün kariyeri kriz yönetimi üzerine kurulu ve her kriz onu daha da güçlendirdi. Ben eminim ki, Başbakan bu krizden de daha güçlü çıkacaktır.

Haberin orjinali: http://blogs.wsj.com/middleeast/2013/06/15/turkeys-eu-minister-shrugs-off-criticism-2/

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.