WSJ – “Türkiye-Suriye sınırında patlama”

WSJ – “Türkiye-Suriye sınırında patlama”

wsj logo1Hatay’ın Reyhanlı ilçesi yakınındaki Cilvegözü sınır kapısına yapılan bombalı saldırı sonucu pek çok araç zarar gördü.

Pazartesi günü Türkiye-Suriye sınır kapısından geçen bir minibüsün patlaması sonucu 13 kişi öldü ve yaralı sayısı ise oldukça yuksek. Bu son patlama Ankara’nın Suriye’deki problemlerin Türkiye’ye ihraç edilmesi konusundaki endişelerini arttırdı.Turk yetkililerin belirttiğine göre, Reyhanlı yakınlarındaki sınır kapısındaki tampon bölgede bir minibüsün infilak etmesi sonucu 13 araç zarar gordu, 10 Suriye’li ve 3 Türk öldü ve en az 28 kişi yaralandı.


Hatay Valiliği sözcüsü patlamanın saat 14:35’te sınırın Suriye tarafında Turkiye’ye geçmekte olan bir araçtan kaynaklandığını bildirdi. Minibüsün Suriye plakalı olduğu ve bölgeye Suriye’den ulaştığı ve Türkiye yönüne hareket ettiğini belirtti. Türk medya kanalları ezilmiş araba parçalarıyla kül döküntülerinin görüntülerini yayınladı. Ambulanslar yaralıları acilen hastaneye ulaştırmak için ivedilikle olay yerine intikal ettiler.
Bir takım Türk medya kanalları saldırıyı Başar Esat taraftarlarının muhalefeti cezalandırmak amacıyla düzenlediklerini idda etti. Nitekim, muhalefet Cilvegözü sınır kapısını kendi etkinliklerindeki bölgelere yardım ve techizat ulaştırmak amacıyla aktif olarak kullanıyor.


Türk bakanlar ilk bulgulara göre patlayıcının oldukça kuvvetli olduğunu, fakat saldırının planlı olup olmadığını açıklamak için henüz erken olduğunu belirtiyorlar. Anadolu Haber Ajansı’na göre Adalet Bakanı Sadullah Ergin pazartesi günü Hatay Havaalanı’nda Ankara’ya geri dönmeden önce “Patlamaya sebep olan araç Suriye’den Türkiye’ye doğru gelirken gümrük kapısına ulaşmadan az önce infilak etmistir. Bu durum kamera kayıtlarından da rahatlıkla görülebilir.” dedi.


Içisleri Bakanı Muammer Güler ise pazartesi günü biri gri ve biri kırmızı iki aracın patlama bölgesinde park halinde olduğunun belirlendigini açıkladi. “(Bu araçlar) kesinlikle Suriye’den gelmiştir. Nitekim, bu da kamera kayıtlarında açıkça ortadadır. Bu araçlardan birisinin patlayan araç olduğu sanılıyor.” dedi.


Basbakan Recep Tayyip Erdoğan pazartesi günü Ankara’da Avrupa Birliği Büyükelçileri için düzenlenen yemekte bu tip saldırıların Turkiye’nin Suriye politikası konusundaki kararlılığını baltalayamayacağını belirtti.
Araştırmacılar, saldırının Türkiye’nin 565 millik Suriye sınırında giderek artan istikrarsızlığın son örneği olduğunu bildiriyor. Amerika Birleşik Devletleri ve Batılı güçler Suriye’deki savaşa müdahale etmekten kaçınırken Türkiye Sam ile karşı karşıya gelmemek için mücadele veriyor. Fakat, araştırmacılar Suriye’deki savaşın Türkiye’yi etkilemeye devam ettiğini ve Türkiye için tehlikenin giderek arttığını belirtiyorlar.
Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü Türkiye Araştırmaları Programı koordinatörü Soner Cagaptay “Saldırıyı Suriye’deki rejimin yaptırdığı kanıtlanırsa, Türkiye’yi içine çekecek olan savaş durumu daha da endişe verici hale gelebilir. Her iki senaryo da Türkiye için olumsuz sonuçlar doğuruyor.” dedi.


Esad yanlılarının saldırının arkasında olduğu kesinleşirse Ankara’nın patlamayı nasıl değerlendireceği ve karşılık vereceği önemli bir konu. Bu son saldırı ve sonucunda gerçekleşen ölümler ekimden bu yana Surye’deki çatışmanın direkt olarak ilk defa Türkiye’ye yansıması olarak değerlendirilebilir. Daha önce Türkiye’nin sınır kasabası Akçakale’ye yapılan havan ateşi saldırısı beş sivilin ölümüyle sonuçlanmıştı. O zaman Türkiye ilk defa Suriye’deki askeri birliklere misilleme bir saldırı gerçekleştirmişti. Sonuç olarak, iki ülke savaşın eşiğine gelmişti. Türkiye geçen hafta ABD, Almanya ve Hollanda’dan getirdiği Patriot füzeleri konuşlandırarak olası saldırılara karsı önlem almıştı. Pazartesi günü ise acilen sınır kapısını kapatıp bölgeyi güvenlik altına almıştı.


Cilvegözü veya Arapça adıyla Bab el-Hava, Türkiye-Suriye arasındaki en yoğun sınır kapısı. Genellikle uzun kamyon kuyruklariyla hatırlanan kapıda son günlerde genellikle Suriye’ye gıda yardımı taşıyan araçlar göze carpıyor. Her gün onlarca mülteci ve yaralı Cilvegözü sınır kapısından Türkiye’ye geçiyor. Sınıra yakın tampon bölge ise ülke içindeki yerinden edilmiş kimselere insani yardım ulaştırmak amacıyla kullanılıyor.

Haberin orjinali:

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324880504578297911307686172.html

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.