WSJ: Türkiye likiditeyi zorunlu karşılıklarla canlandırıyor

WSJ: Türkiye likiditeyi zorunlu karşılıklarla canlandırıyor

Türkiye Merkez Bankası rezerv gerekliliklerinde yeni ayarlamalar yaparak mali sisteme 5,6 milyar lira (3 milyar dolar) likidite akışı sağlıyor ve kredi sahiplerine zorunlu mevduatlarının daha büyük bir kısmını döviz ve altın olarak tutmalarına izin veriyor.

Para Politikası Kurulunun perşembe günü yapılan aylık toplantısının ardından internette yayımladığı açıklamaya göre, Ankara’daki Merkez Bankası Türk kredi sahiplerinin Türk lirası zorunlu karşılıkların altın olarak tesis edilmesine ilişkin üst sınırı yüzde 25’ten yüzde 30’a yükseltirken, dolar ve avro olarak tesis edilmesine ilişkin üst sınırı da yüzde 55’ten yüzde 60’a yükseltti.

Açıklamaya göre, eğer kredi sahipleri ek artışları maksimum değerde kullanırlarsa Merkez Bankası döviz rezervlerinde 7,3 milyar dolarlık bir artış olacaktır. Geçtiğimiz birkaç ay içerisinde uygulanan, Türk kredi sahiplerine yüksek borçlanma maliyeti olan lirayı, nispeten ucuz olan dolar, avro ve altın ile takas imkânı veren program çerçevesinde yüzde 100’e yaklaşan fayda elde edilmiştir.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.