WSJ – “Rusya, Türkiye, Kazakistan altın rezevlerini artırdı”

WSJ – “Rusya, Türkiye, Kazakistan altın rezevlerini artırdı”

wsj logo1Rusya, Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan mart ayında, altının onsunda 270 dolardan fazla bir düşüş olmadan hemen önce, değerli metalin fiyatı uzun vadede değerleneceği beklentisiyle altın rezervlerini artırdı.

Dünya Altın Konseyine göre 2012 yılında Merkez Bankalarının altın alımı 48 yılın en fazla miktarıyla toplam küresel talebin yüzde 12’sini oluşturdu.

Fakat fiyatların 30 yıldan fazla süredir ilk defa bu kadar keskin bir düzeltme yaşadığı geçen hafta altın piyasasındaki bozgundan sonra, Merkez Bankalarının nasıl tepki vereceği pek bilinmiyor. Bazıları rezervlerini alt seviyelerde tutarken diğerleri altının 12 yıllık artışının sonuna gelmenin üzüntüsüyle piyasadan şimdilik uzak durmak istiyor olabilir.

Merkez bankaları altını piyasalarda günlük olarak içeri ve dışarı doğru hareket ettirmektense aşama aşama satın alıp uzun vadede ellerinde tutma eğilimindeler. Bu durum, banka faaliyetlerinin peşin fiyatlardan korunmasına yardımcı oluyor.

IMF tarafından perşembe günü açıklanan son verilere göre, Rusya, Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan’ın rezervlerindeki artış 1,32 milyon onsu buldu. Altının onsu mart ayı sonunda 1.594 ABD dolarından işlem görürken bu miktardaki altının değeri de o günkü fiyatlarla yaklaşık 2,1 milyar dolar olacaktı.

Türkiye Merkez Bankasının elindeki altın rezervleri ay içinde 1,1 milyon ons artarak 13,15 milyon onsa ulaştı.

Türk Merkez Bankası altını ticari bankalardan teminat olarak kabul etmeye başladı. Piyasa uzmanları son dönemdeki artışların ana nedeninin piyasadan yapılan satın almalardan ziyade bu “teminatlardan” kaynaklandığını belirtiyorlar.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.