WSJ – “Netenyahu Gazze Filosu’na yapılan baskın İçin Türkiye’den özür diledi”

WSJ – “Netenyahu Gazze Filosu’na yapılan baskın İçin Türkiye’den özür diledi”

wsj logo1Amman, Ürdün- İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu cuma günü Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak 2010 yılındaki filo baskınından dolayı özür diledi. Bunun, Türkiye-İsrail arasındaki gerginliği düzeltecek bir adım olacağı belirtiliyor.

Görüşme, Amerikan Başkanı Barack Obama’nın İsrail gezisinin son gününde gerçekleşti. Başkan’ın Orta Doğu gezisinin birkaç somut gelişme getireceği beklense de bu hiç tahmin edilmeyen bir adımdı.

Netenyahu’nun ofisi İsrail Başbakanı’nın Erdoğan’la konuştuğunu ve iki liderin “İsrail-Türkiye ilişkilerinin düzelmesi konusunda anlaştıklarını” belirtti. Bu düzelme iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tekrar büyükelçilik düzeyine çıkarılmasını ve İsrail Savunma Kuvvetleri askerlerine karşı başlatılan hukuki sürecin durdurulmasını kapsıyor.

Erdoğan, 2010 yılında dokuz yolcunun ölümüne yol açan baskından beri özür bekliyordu. Yetkililerin belirttiğine göre, Başkan Obama’nın bu haftaki İsrail gezisinin en önemli konu başlığı Türkiye ve İsrail arasındakı sorunlardı.

Yapılan açıklamada, “İsrail’in olayla ilgili olarak yürüttüğü soruşturmada birçok operasyonel hata saptandığını belirterek Türkiye halkından insan kaybına yola açan bu hatalardan dolayı özür dilediğini ve kayıplarını tamamen tazmin etmek istediklerini” bildirdi. Netenyahu, Erdoğan’a Mavi Marmara gemisinde gerçekleşenlerin “kasıtsız olduğunu ve Israil’in yaralanmalardan ve ölümlerden dolayı çok üzgün olduğunu” belirtti.

Yetkililerin belirttiğine göre, Başkan Obama’nın bu haftaki İsrail gezisi süresince Netenyahu ile yaptığı görüşmelerin konu başlığı baskın olayı ve Türkiye-İsrail ilişkileriydi.

Üst düzey bir Amerikan yetkilisine göre, Erdoğan özrü kabul etti. Yetkili, bu telefon görüşmesinin İsrail ve Türkiye arasındakı “ilişkilerin normalleşme sürecinin ilk adımı olduğunu” belirtti.

İsrail’li bir yetkili ikili ilişkilerin düzelmesinin stratejik yönden önemli olduğunu belirtti. Nitekim, Suriye’deki istikrarsızlık da böyle bir dayanışmayı kaçınılmaz hale getirecektir dedi.

Obama İsrail’den ayrılırken havaalanında Netenyahu ile tekrar görüştü. İsrail Başbakanı, Türkiye’yi telefonla buradan aradı. Görüşme yarım saat sürdü. Yetkililer, Obama’nın Erdoğan’la da görüştüğünü belirtti.

Netenyahu, Erdoğan’a güvenlik ve istikrar konusunda bir sorun olmadığı takdirde Gazze’deki Filistin’lilere uygulanan kısıtlamaları azaltacaklarını söyledi. Obama yayınladığı bildiride İsrail ve Türkiye liderleri arasındaki ilişkilerin düzelme yolunda olmasından dolayı memnun olduğunu bildirdi.

Obama, “Amerika Birleşik Devletleri olarak, Türkiye ve İsrail’le olan yakın ortaklığımıza önem veriyoruz ve iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesinin bölgesel barış ve güvenliğe olumlu etki edeceğini düşünüyoruz. İnaniyorum ki, bugün gerçekleşen görüşme iki liderin daha öncelikli konularda işbirliği yapabilmeleri için önemli bir adım olacaktır.” dedi.

Haberin orjinali: http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323419104578376352205848268.html

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.