WSJ – ‘NATO Türkiye’nin füze isteğini ivedilikle değerlendirecek’

WSJ – ‘NATO Türkiye’nin füze isteğini ivedilikle değerlendirecek’

wsj logo1NATO Genel Sekreteri pazartesi günü NATO’nun Türkiye’nin Suriye sınırına Patriot füze rampaları yerleştirilmesi yönündeki isteğini ivedilikle değerlendirebileceğini belirtti.


Anders Fogh Rasmussen, Brüksel’de Avrupa Birliği (AB) Savunma Bakanlarıyla yapacağı görüşme öncesinde basın mensuplarına, üye ülke Türkiye’nin savunma ittifakından herhangi bir resmî talepte bulunmadığını da ifade etti.


Rasmussen, “Gerek duyulması hâlinde bu planlar Türkiye’nin etkin korunma ve savunması için uygulamaya konulur. Bu konuda resmî bir talep gelirse, bu talep acilen değerlendirilir.” dedi.


Rasmussen ayrıca “Suriye-Türkiye sınırındaki durum büyük endişe kaynağı.” dedi.


Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere, Türkiye’nin NATO’dan Patriot füzesi talebinde bulunmasını beklediğini belirtti.

Rasmussen, Suriye’de uçuşa yasak bölge uygulanması konusunda bir görüşme yapılmadığını kaydetti.


Rasmussen, “Patriot füzelerinin yerleştirilmesi tamamen Türkiye’yi koruma ve savunma amaçlı olacak. Füzeler Türk topraklarına konuşlandırılacak.” dedi.


NATO 1991 ve 2003 Irak savaşları esnasında Türk topraklarına uçaksavar bataryaları yerleştirmişti, fakat bunlar hiç kullanılmadı. Associated Press’e göre müttefikler arasında sadece ABD, Almanya ve Hollanda’nın cephanelerinde Patriot füzeleri bulunuyor. Türkiye’nin hava savunması çoğunlukla kısa menzilli Rapier ve Stinger sistemleri ve Amerikan yapımı Hawk düşük-orta menzilli füzelerden oluşuyor. Ankara uzun zamandır soğuk savaş dönemimden kalan Nike-Hercules füze bataryalarını, yeni yüksek irtifa savunma sistemi ile değiştirmek istiyordu.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.