WSJ- Liderler, Türkiye ile Kürtler arasındaki  görüşmeleri destekliyor

WSJ- Liderler, Türkiye ile Kürtler arasındaki görüşmeleri destekliyor

Barış çabalarının iki tarafı, Türkiye ve hapiste bulunuan Kürt milatan lider Abdullah Öcalan, geçen hafta Paris’te infaz edilen üç kürt aktivist meselesinin uzlaşmayı baltalamaması yolunda açıklamalarda bulundular.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ankara’da mecliste yaptığı konuşmada bu durumun ” barış sürecinin dinamiti” olmaması gerektiğini vurguladı. Ayrıca başbakan toplumun ve medyanın sabır ve sorumluluktan yana bir tavır sergilemesi gerektiğini de söyledi.

Hapiste bulunan, PKK ve Kürdistan işçi partisi lideri Abdullah Öcalan, kardeşi vasıtası ile gönderdiği mesajda; partilerin provoke içeren konuşma ve demeçlerine karşı dikkatli olunmasının altını çizdi.

Mehmet Öcalan’ın yorumu, militan liderin, Türkiye milli istihbaratı ile aralıkta başlayan uzlaşma görüşmelerinin devamı arayışında izlenimini veriyor.

‘Kardeşimin mesajı herkesin politik konular mevzu bahis olduğunda hassas olması gerektiği yönünde idi’ diyen Mehmet Öcalan Marmara Denizi’ndeki Imralı Adası’nda hapis tutulan kardeşini pazartesi günü ziyaret etti.”Herkes sürece katkıda bulumalı ve asla engel teşkil etmeyi düşünmemelidir. Zira yeterince kan dökülmüştür”diyerek salı günü açıklamada bulundu.

Türkiye,Amerika ve Avrupa Birliği tarafından terörist organizasyon olarak kabul edilen PKK’nın başı(Teröristbaşı) 1999 yılında yakalandıktan sonra görsel tecritte tutulmuş ve görüşleri çok sıkı kontrol altına alınarak avukatları kendisini 17 ay boyunca görememişlerdir.

PKK’nın Türkiye’nin Güney Doğusu’nu kaba kuvvetle ele geçirmeye başlamasından beri 40.000 insan öldürüldü. Öcalan’ın PKK’yı yönetmesinden dolayı ondan nefret eden Türklere Öcalan’ın yorumları boş geliyor.

PKK’nın Avrupa kurucularından meşhur  Sakine Cansız’ında içinde olduğu  üç Kürt kadının cenazesi Çarsamba günü Istanbula getirildi. Cenaze töreni Perşembe günü, Türkiye’nin Kürt nüfusu çok olan  Güney Doğusu’nda da yapılacak.

Bir çok insan, bu üç kadının Paris’in merkezinde geçen hafta meydana gelen ölümünün, sadece barış harekatını sabote etmek amaçlı olduğunu düşünüyor

Fransız araştırmacılar resmen ölümlerden kimlerin sorumlu olabileceğine dair hiçbir gösterge vermedi. Bazı Türk bakanlar Ankara ile müzakerelerin üzerinde dahili bir PKK davası cinayetleri sebebinin muhtemel olduğunu söyledi.  Bazı Fransız içişleri bakanlığı yetkilileri de bu değerlendirmeye destek verdi . 

Mehmet Öcalan Salı günü yaptığı açıklamada; kardeşinin, ölümlerden ayrılıkçı bir hizibi sorumlu tutuğunu yalanladı. PKK ise Türk devleti veya yabancı güçler içindeki unsurlarını suçladı.

Uzmanlar Erdoğan ve Öcalın her ikisinin de politik olarak anlaşmaya zemin hazırlayacak şekilde davranma özen gösterdiklerini söylüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.