WSJ- “AB’yi yatıştırmayı hedefliyor”

WSJ- “AB’yi yatıştırmayı hedefliyor”

wsj logo1

AB’ye neredeyse beş yıldır ilk kez ziyarette bulunan Başbakan Erdoğan, Ankara’nın, yolsuzluk soruşturmasına adı karışan üst düzey savcı ve polisleri tasfiye etme kararını anlattı. Erdoğan, hükûmetinin AB’nin yargı yasasıyla ilgili önerdiği bazı değişiklikleri göz önünde bulundurduğunu belirtti. Başbakan ayrıca AB’nin, ülkenin Avrupa yolunu kapatması hâlinde, Türkiye’nin “başka yönlere” dönebileceğini söyleyerek uyarıda bulundu.

Türkiye Başbakanı, AB üyelik girişimini ileriye taşımak istiyor

Ülkenin Birliğe katılmak için uzun süredir askıya alınmış girişiminin ortasında Ankara’nın yolsuzluk soruşturmasını ele alış şekliyle ilgili endişelerin artmasıyla birlikte Türkiye lideri, salı günü Avrupa Birliği liderlerini hukukun üstünlüğüne bağlı olduğuna ikna etmeye uğraştı.

AB’ye neredeyse beş yıldır ilk kez ziyarette bulunan Başbakan Erdoğan, Ankara’nın, yolsuzluk soruşturmasında görev alan üst düzey savcı ve polisleri tasfiye etme kararını anlattı.

Yolsuzluk soruşturmasını ima ederek, “Yargı kendisine belirlenen görev ve yetkinin ötesine geçmemeli.” diyen Erdoğan, Türkiye’de güçler ayrılığının gerekliliğini vurguladı.

Bir AB yetkilisi, salı günkü görüşmeleri özetleyerek AB liderlerinin Erdoğan’ın ölçülü tonundan memnun olduklarını ve özel mesajlarla kendisinin yargı yasası konusunda uzlaşmaya açık olduğunu doğruladığını belirtti.

Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, üç yıldan fazla bir sürede iki tarafında ilk geniş kapsamlı AB kabul görüşmelerini yaptıkları ve Avrupa’ya seyahat eden Türkler için vize başvuru sürecini kolaylaştırma sözü verdikleri geçen senenin sonlarında, AB’nin Türkiye ile ilişkileri geliştirmekte kararlı olduğunu gösterdiğini söyledi.

Erdoğan’ın ziyareti, kasım ayındaki AB üyeliği görüşmelerinde yeni dönemin başlamasından sonra kazanılan olumlu ivme üzerine gelişme sağlama amacı güdüyordu.Artan endişelere rağmen Brüksel; Rusya ve Ukrayna üzerine yaptığı şiddetli tartışmalardan sonra Ankara ile bağları geliştirmeye çalıştı. AB yetkilileri, Avrupa Komisyonunun, Erdoğan’ı eleştirse de yeni bir krizi tetiklememek için halk yorumlarını ölçülü bıraktığını belirtti.

Haberin orjinali:http://online.wsj.com/news/articles/SB40001424052702304302704579334432321982384?mg=reno64-wsj&url=http%3A%2F%2Fonline.wsj.com%2Farticle%2FSB4000142405270230430270457933443232198238

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.