WP – “Türkiye Başbakanı kabinede dört bakanı değiştirdi”

WP – “Türkiye Başbakanı kabinede dört bakanı değiştirdi”

The-Washington-Post-logoTürkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, gelecek yıl başlayacak seçim turu öncesinde uzun zamandır beklenen kabine değişikliği kapsamında İçişleri, Turizm, Sağlık ve Eğitim Bakanlarını değiştirdi.

Kabinedeki değişiklik, 10 yıldan uzun bir süredir iktidarda olan AK Partinin eylül ayında yeni bir yönetimin seçildiği büyük kongresinden bu yana bekleniyordu. Bu yeni yönetim, aralarında Erdoğan’ın aday olması beklenen cumhurbaşkanlığı seçiminin de olduğu gelecek seçimlerde zafer kazanılmasını sağlamak amacıyla seçildi.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada Erdoğan’ın, eski İstanbul Valisi Muammer Güler’i yeni İçişleri Bakanı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik’i yeni Kültür ve Turizm Bakanı olarak atadığı belirtildi.

Tıp doktoru ve eski AK Parti İstanbul İl Başkanı Mehmet Müezzinoğlu, Sağlık Bakanı olurken Erdoğan’ın eski danışmanı ve geçen yılki tartışmalı eğitim reformunun mimarı Nabi Avcı ise Millî Eğitim Bakanı oldu.

Türkiye’de Mart 2014’te yerel seçimler, birkaç ay sonrasında cumhurbaşkanlığı seçimleri, 2015’te ise genel seçimler yapılacak.

AK Partinin 2002 yılında iktidara gelmesinden bu yana Türk siyasetini egemenliği altına alan Erdoğan’ın, yeni oluşturulacak olan ve yürütme yetkisine sahip olacak cumhurbaşkanlığı yoluyla devlet başkanı olarak konumunu güçlendirmek istediği düşünülüyor.

Mevcut sistemde cumhurbaşkanı daha çok törensel bir figür.

AK Parti, hükûmetin 1980 askerî darbesinin ardından oluşturulan Anayasa’nın yerini alacağını ve Türkiye’nin demokratikleşmesini artıracağını söylediği yeni veya değiştirilmiş bir anayasayla yürütme yetkisine sahip bir cumhurbaşkanlığı oluşturmayı amaçlıyor.

Haberin orjinali için:

http://www.washingtonpost.com/world/middle_east/turkish-pm-appoints-4-new-cabinet-officials-replacing-controversial-interior-minister/2013/01/24/546b7860-664f-11e2-889b-f23c246aa446_story.html

  Preferences § 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 – = Backspace   Tab q w e r t y u i o p [ ]   Return     capslock a s d f g h j k l ; ‘   shift ` z x c v b n m , . / shift     English     Deutsch   Español   Français   Italiano   Português   Русский   alt alt     Preferences

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.