WP – “Sarai Sierra’nın cesedi bulundu, ama diğer dört Türk kadının başına gelenleri unutmayalım”

WP – “Sarai Sierra’nın cesedi bulundu, ama diğer dört Türk kadının başına gelenleri unutmayalım”

The-Washington-Post-logoIstanbul’a yaptığı yalnız yolculuk sırasında kaybolan 33 yaşındaki Sarai Sierra [geçen] haftasonu ölü bulundu.
New Yorklu kadının kaybolması iki haftadır Türk medyasının ilgi odağı oldu. Cesedinin geçtiğimiz cumartesi günü bulunması gazete ve televizyon haberlerinde en çok konuşulan konu haline geldi.
Fakat geçtiğimiz haftasonu öldürülen Aynzeliha, Damla, Fatma ve Irem’in hikayelerinden ise pek az bahsedildi.
Aynzeliha’nın cesedi güneydoğu Türkiye’deki Adıyaman şehrinde ormanlık bir alanda bulundu. Sierra gibi o da başına isabet eden bir kurşunla hayata veda etti. 21 yaşlarındaki Aynzeliha’nın ayrıca kalbinden bıçaklandığı da ortaya cıktı. Cesedi bulunduktan kısa bir süre sonra erkek arkadaşı cinayeti işlediğini itiraf etti.
21 yaşındaki Damla kendisine aşırı derecede şiddet uygulayan kocasından kaçıp Karadeniz sahilinin Samsun ilindeki bir kadın sığınma evine yerleşmişti. Birkaç hafta önce ailesi yanlarında kalması için Damla’yı sığınma evinden almışlardı. Geçen hafta boşanma davası açan Damla alışverişten dönerken kocası tarafından vurularak öldürüldü.
Kadınlara karşı şiddet sadece küçük sehirlerde ve kırsal bölgelerde yaşanan bir sorun değil.
28 yaşındaki Fatma üç yıl önce terkettiği kocası tarafından İzmir’de öldürüldü. Kocasının olay sonrasında “Çocuklarımı alarak kaçtı. Şerefimi temizlemem gerekiyordu.” dediği belirtiliyor. Ayrıca, İrem adında 44 yaşındaki bir kadın Istanbul’da sevgilisi tarafından “kıskançlık sonucu” göğsünden bıçaklanarak öldürüldü.
Bu kadınların hikayeleri haftasonu Türk medyasında pek fazla yer bulamadı. Sierra’nın internetteki faaliyetleri, harcamaları ve ilişkilerine olan ilgiyle kıyaslandığında onların hikayesi neredeyse hiç tartışılmadı.
Peki bu durum önceliklerimiz hakkında neyi ortaya çıkarıyor?
Sarai’nın hikayesi, tıpkı diğerleri gibi oldukça trajik ve gizemli. Onun başına gelenleri ben de öğrenmek istiyorum. Fakat, ipuçlarını ararken, Sarai’nin durumunun bizi duraksatması gereken tek olay olmadığını aklımızdan çıkarmamalıyız.
Kadına karşı şiddet diğer ülkeler gibi Türkiye’de de oldukça önemli bir sorun. Bağımsız Iletişim Ağı (Bianet),erkekler tarafından 165 kadının öldürüldüğünü, 150 kadına tecavüz edildiğini, 210 kadının yaralandığını ve 135 kadının ise taciz edildiğini açıkladı. Bunlar arasında daha önceden polis koruması talep etmiş olan, ve öldürülen 24, yaralanan 21 kadın da var.
Hacettepe Üniversitesi’nin 2009 yılında yaptığı bir ankete göre Türkiye’deki kadınların yüzde 42’si hayatlarının bir döneminde fiziksel veya cinsel tacize uğramış.
Daha da ilginci, pekçok uzman ve aktivist bu rakamların gerçekleri tam anlamıyla yansıtmadığını, aslında taciz vakalarının bu rakamlardan daha da fazla olduğunu bilidiriyor. Sarai Sierra’nin başına gelenler gerçekten önemli ve ilgiyi hakediyor. Ama, gazetecilerin ve aktivistlerin belirttiği gibi bu olay kadına karşı şiddet ve ayrımcılık konusunda birşeyler yapılması için bir başlangıç olabilir.
Ünlü Türk gazeteci Cüneyt Özdemir pazartesi günü CNN Türk’te yayınlanan programında “Türkiye’de bir birey olmak zor. Ama kadın olmak çok daha zor.” diyerek konunun önemini vurguladı.
Özdemir programında ve Radikal gazetesindeki yazısında medyayı kadına karşı şiddet konusunda konuşmaya ve bunu yaparken de sorumlu davranmaya çağırdı. Özdemir yazısında “Eğer bir ülkede dört kadın öldürülüyorsa bu bir haberdir, değil mi? Fakat Türkiye’de bu ancak üçüncü sayfada (gazetelerin suç ve trafik kazaları haberlerini yayınladığı bölümü referans göstererek) yer bulur,” dedi.
Özdemir kadına karşı şiddet sorununun, bu konuya asla taviz vermeden ciddi bir şekilde yaklaşılırsa, çözülebileceğini belirtti. Bunun için de toplum olarak ciddi bir zihniyet devrimi yapılması gerektiğini ekledi.
Özdemir “Sierra vakasından başka durumlarda da kadına saygı duyan tüm kadın ver erkeklerin bu konuya köşelerinde yer vermeleri gerektiğini defaatle söylüyorum. Kadına karşı şiddeti besleyen bu sisteme ‘dur’ demenin vaktidir.” diyor.  

Haberin orijinali:
http://www.washingtonpost.com/blogs/she-the-people/wp/2013/02/06/sarai-sierras-body-found-but-four-turkish-women-remain-missing-and-uncovered/?wprss=rss_she-the-people

Write a comment

2 Comments

  1. cahit February 8, 16:33

    Cok dogru..
    Arzu hanim, Turkiye`de onemsenmek istiyorsaniz, yabanci olmalisiniz. Veya Turkiye`ye disaridan transfer olmus bir isim olmalisiniz….

  2. zafer February 8, 21:10

    amerikada kaybolan kadinlardan bahsedecek sandim bir an.

Only registered users can comment.