WP – “Pekin’den Türkiye’ye Füze Savunma Sistemi mesajı”

WP – “Pekin’den Türkiye’ye Füze Savunma Sistemi mesajı”

The-Washington-Post-logo

Pekin Türkiye’ye Füze Savunma Sistemi satmak için yapılan anlaşmanın siyasallaştırılmaması gerektiğini vurguladı.

Cuma günü Nato üyesi ve ABD, müttefiki Türkiye’ye füze savunma sistemi satışına yönelik tartışmalara yol açan önerinin siyasallaştırılmaması gerektiğini belirtti. Açıklama Amerikan bir diplomatın anlaşma üzerine endişelerini dile getirmesimesinden bir gün sonra geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying gazetecilere yaptığı açıklamada anlaşmanın ‘normal silah ticareti iş birligi’ olduğunu ve ‘tarafsız ve mantıklı bir sekilde’ ele alınması gerektiğini belirtti.

Belli kesimler El-Nusra’nın Irak ve Suriye arasında daha radikal bir İslam Devleti oluşturmaya yönelik Suriye’deki savaşı dengelemesinden umutlu.

Hua yapılan basın toplantısında söz konusu normal ticari bir rekabetin siyasallaştırılmaması gerektiğini belirtti.

Hua’nın açıklamalarını perşembe günü ABD Büyükelçisi’nin Türkiye’ye Çin sisteminin Nato füze ve savunma sistemi uyumluluğuna yönelik endişe duydukları yorumu takip etti. Francis Ricciardone ABD’nin bu konuya yönelik Türkiye ile görüşmelere başladığını belirtti.

Türkiye tarafından geçen ay açıklanan Çin Hassas Makineler İhracat ve İthalat Şirketi(CPMİEC) ile 3.4 milyar dolar değerindeki bir anlaşmanın görüşmelerine başlanması haberi Türkiye ve Nato üyesi müttefikleri arasında süprize ve ilişkilerin gerilmesine neden oldu.

Çinli şirket ABD tarafından İran, Kuzey Kore ve Suriye ‘ye yönelik silah ihracatını engelleyen bir yaptırım altında. Türk yetkililerin anlaşmanın henüz sonuca bağlanmamış olduğunu söylemelerine rağmen, anlaşma kapsamında yapılan müzakereler anlaşmayı liste başına taşıyor.

Rus teknolojisine dayanan, Çin’in FD-2000 sistemi, ABD Patriot PAC-3, Rusya’nın S-400 ve İtalyan-Fransız SAMP / T Aster 30 sistemleri ile rekabet içerisinde.Türkiye en az 4 füze ateşleme birimi ve 288 yerden ateşlemeli füze sistemi için ortak üretim projesi teklif etmeyi planlıyor.

Türk yetkililer Çin’in en iyi teklifle beraber ortak üretim teklifi de sunduğunu belirterek, 4 yıl içerisinde teslime yönelik olası bir anlaşmanın 6 ay içerisinde imzalanabileceğini belirtti.

Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi’ne göre ABD ve Nato’nun Türkiye’yi koruyacak olan Çin sistemine yönelik endişelerinin merkezi, sistemin Nato’ya ait balistik füze sistemi ve diğer birimleri ile entegrasyon sağlamaya yönelik yeni donanım ve yazılım geliştirme ihtiyacına odaklanmaktadır.

Haberin orjinali:http://www.washingtonpost.com/world/asia_pacific/beijing-urges-parties-not-to-politicize-deal-to-sell-chinese-missile-defense-system-to-turkey/2013/10/25/71d6c606-3d5f-11e3-b0e7-716179a2c2c7_story.html

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.