WASHINGTON TIMES: Türkiye, Suriye saldırılarına karşı kendi halkını korumaya kararlı

WASHINGTON TIMES: Türkiye, Suriye saldırılarına karşı kendi halkını korumaya kararlı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin sınırlarını ve vatandaşlarını korumakta kararlı olduğunu belirtti. Çarşamba günü gerçekleşen Suriye saldırısında beş sivilin öldürüldüğünü belirten Başbakan, Cumhurbaşkanı Beşar Esad hükûmeti ve isyancılar arasında 18 aydır devam eden iç savaşta, Suriye’nin bu saldırı haricinde yedi kere daha sınır ihlali gerçekleştirdiğini ifade etti.

Düzenlediği basın toplantısında Erdoğan, “Biz barış ve güvenlik istiyoruz. Başka bir şey istemiyoruz. Biz hiçbir zaman savaşı başlatmayacağız.” dedi. Erdoğan, “Türkiye, halkını ve sınırlarını koruma kapasitesine sahip bir ülkedir. Kimse bu konudaki kararlılığımızı sınamamalıdır. TBMM’deki tezkere, Suriye’den gelebilecek herhangi bir tehdide karşı Batılı veya Arap müttefikleri çatışmaya sokmadan tek taraflı harekete geçebilmek amacıyla onaylanmıştır. Türkiye, NATO üyesi bir ülkedir.” diye ekledi.

TBMM’den geçen tezkere, aynı zamanda, yasaklı Kürdistan İşçi Partisinin Kuzey Irak’taki militanlarına karşı düzenlenecek operasyonlar için de yetki veriyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun perşembe günü, 500 millik Türkiye-Suriye sınırında artan gerginlik konusunda endişeli olduğunu belirtti. BM Sözcüsü Martin Nesirky, “Halep’teki terör saldırıları sonucu ölen sivillerin sayısı arttıkça ve Suriye içinde durum kötüleştikçe, uluslararası barış ve güvenliği tehdit edecek bölgesel çatışma olasılığı artıyor.” dedi.

Londra’da bir istihbarat şirketinde Orta Doğu Uzmanı olan David Hartwell, Türkiye’nin askerî açıdan Suriye’de hiçbir emelinin olmadığını söyledi. Çarşamba günü gerçekleşen saldırı haricinde haziran ayında Suriye, Türk askerî jetini vurarak iki pilotun ölümüne sebep olmuştu.

Hartwell görüşlerini şöyle açıkladı: “Türkler önceki saldırıda makul bir tepki gösterip askerî bir girişimde bulunmamıştı ancak beş sivilin ölümü gibi önemli bir olaya TBMM tepkisiz kalamazdı.”

Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Muharrem İnce, TBMM’deki oylamadan önce yaptığı konuşmada, AKP tezkeresini eleştirdi.

NATO ve ABD, Türkiye’ye olan desteklerini bir kez daha açıkladılar. Birleşmiş Milletler ise konunun ciddi bir bölgesel tehdit oluşturduğunu belitti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.