WASHINGTON POST – ‘Türk köylüler, mültecilere kapılarını açıyor’

WASHINGTON POST – ‘Türk köylüler, mültecilere kapılarını açıyor’

The-Washington-Post-logoSuriye’ye komşu ülkelerde insani yardım için harcanan milyonlara rağmen Türkiye’de olduğu gibi birçok Suriyeli mülteci açlık ve yoksulluk içinde yaşıyor. Ülkeye yasa dışı yollarla giren mülteciler kayıtlı mülteciler için kurulmuş kamplara da gidemiyor.


Türkiye’de, hükûmet tarafından kurulmuş olan 13 kamp, 140 binden fazla mülteciyle dolu. Artık hükûmet, Suriye’deki iç savaştan kaçmaya çalışan mültecilerin girişini reddediyor. Türkiye, ülke içinde birçok uluslararası insani yardım grubunun çalışmasına izin vermediği için sivil toplum örgütleri, Suriye içinde -Türk sınırına yakın- mülteci kampları kurulması önerisini sunuyorlar.


Mülteciler dağları tırmanıp mayınları aşarak Türkiye’ye geliyor. Çoğu zaman mültecilere yiyecek ve barınak sağlamak bölgede yaşayan Türklere düşüyor. Davutpaşa’nın 700 sakini geçen iki ay içinde yaklaşık 400 Suriyeliyi ağırladı. Köylü erkekler odun taşıyarak, kadınlar ise fırınlarda ekmek pişirmeyi öğreterek onlara yardımcı olmaya çalışıyor.


Davutpaşa Muhtarı Şemsettin Cüneydioğlu, “Suriyeliler ölümden kaçıyor. Onlara kapılarımızı kapatamayız.” diyor. Paranın bitmesinden endişe eden Muhtar, “Biz herhangi bir şekilde onlara yardım ediyoruz ama bizim de sınırlarımız var.” diyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.