Türkiye Twitter yasağı ile dünya basınında

Türkiye Twitter yasağı ile dünya basınında

Twitter’ın resmen kapatılmasına karşı dün bütün gece sosyal medyada süren tepkiler dış basında dikkat çekti.

Başbakan Erdoğan’ın Bursa mitinginde, ‘Twiter’ın kökünü kazıyacağız. Dış dünya şöyle der böyle der beni bağlamaz’ diye konuşmasının ardından Türkiye’de Twitter’a erişimin durması dünya medyasında geniş yer buldu.

Reuters, Twitter’a gelen yasağı, ‘yolsuzluk skandalıyla boğuşan Erdoğan’ın sosyal medyaya müdahale edeceğini açıklamasından birkaç saat sonra, Türkiye’de insanlar Twitter hesaplarına erişemez oldu’ diye dünyaya duyurdu. Haberde, Twitter hesaplarını açmaya çalışanların, Telekonomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) “Bu internet sitesi (Twitter.com) hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı (TMK 10. maddesi ile görevli)’nin 20032014 tarih ve sayılı kararına istinaden TIBtarafından koruma tedbiri uygulanmaktadır” mesajı ile karşılaştığı belirtildi. Haberde, Twitter yasağının bazı kullanıcıların Erdoğan’ın çevresindeki insanların yaptığı iddia edilen yolsuzluklara kanıt olabilecek belgeleri ve ses mesajlarını paylaşmasından sonra geldiğine dikkat çekildi.

AP: “Türkiye Twitter’da girişi bloke etti”

Dünyanın önde gelen ajanslarından Associated Press de (AP), Türkiye’nin yerel seçimlere yaklaştığı günlerde, sosyal medyada hükümetin saygınlığını küçük düşürecek sızıntılar olduğunu belirtti ve Başbakan Erdoğan’ın Bursa mitingindeki konuşmasından birkaç saat sonra Twitter’a erişimin kesildiğini duyurdu.

Son haftalarda sosyal medyada paylaşılan ses kayıtlarından birinde Erdoğan’ın oğlu Bilale evde bulunan yüklüce parayı, polis baskınına uğramadan bir an önce yok etmesi yönünde talimatlar verdiği öne sürülen ses kayıtlarının Türkiye’yi savurduğunu belirten haberde, Erdoğan’nın yolsuzluk iddialarını inkar ettiği de vurgulandı.

Avrupa Komisyonu Başkan yardımcısı Neelie Kroes’in Türkiye’de uygulanan yasağı kendi Twitter hesabından attığı mesajla eleştirerek, Yersiz, gereksiz ve korkak bir yaklaşım olarak değerlendirdiği bilgisine yer veren haberde AP, Kroes’in “Hem Türk halkı hem de uluslararası toplum bunu bir sansür olarak değerlendirecektir” sözlerine dikkat çekti.

NBC: “Başkbakan Erdoğan’ın tehditlerinden sonra Türkiye’de Twitter bloke edildi.”

ABD’nin en çok izlenen televizyonlarından NBC de, web sitesinde yer alan haberinde, Başbakan Erdoğan’ın tehditlerinden sonra, Türkiye’de Twitter’in bloke edildiğini duyurdu. Başbakan Erdoğan’ın sosyal medyayı kapatma tehdidinin ilk olmadığını belirten NBC, Erdoğan’ın 6 Mart’ta ATV televizyon kanalında yaptığı konuşmadaki “Bu milleti Youtube’a Facebook’a yediremeyiz. Atılması gereken adım neyse biz bu adımı en kesin hatlarla atacağız. Gerekirse kapatırız.” sözlerini vurguladı.

CNN: “Sosyal medyada çıkan utanç verici sızıntıları engellemek için çalışıyor”

Yasağın Türkiye’de yapılacak yerel seçimlere 9 gün kala gelmesine dikkat çekildi. ‘Hükümet, Erdoğan’ın kabinesinde yer alan eski dört bakanın karmakarışık bir yolsuzluk soruşturması ile bağlantılı sosyal medyada çıkan utanç verici sızıntıları engellemek için çabalıyor. Erdoğan yolsuzluk soruşturmasının bir darbe planı olduğunu iddia ediyor” ifadesi kullanıldı.Haberde ayrıca, Türkiye’deki erişim engellemesinin ardından ‘TwitterisblockedinTurkey’, ‘DictatorErdogan’ ve ‘TurkeyBlockedTwitter’ kullanıcı adlarının dünyada en çok izlenenler arasına fırladığı da belirtildi.

Erdoğan’ın aile üyeleri, bakanlar, üst düzey yöneticiler ile yaptığı, başka yetki konuşma kayıtlarını ortaya koyduğu öne sürülen belgelerin son haftalar içinde her gün sosyal medyaya sızdığına değinen CNN, Erdoğan’ın bu kayıtları “ahlaksızca düzenlenmiş malzeme olarak tanımladığını” ancak Başbakan Erdoğan’ın, bir muhalefet liderinin konuşmasının canlı yayınını sansür etmesi için bir televizyon kanalının üst düzey sorumlusunu azarladığı yolunda çıkan ses kayıtları ve haberleri doğruladığını belirtti. Haberde geçen CNN, Çarşamba günü AKP milletvekillerinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin olağanüstü oturumunda, muhalefetin tüm girişimlerine rağmen yolsuzluk soruşturma iddianamelerinin okunmasını önlemeyi başardığına da dikkat çekildi.

BBC: “Twitter Türkiye’de engellendi”

BBC, Türkiye’deki Twitter kullanıcılarının sosyal medya sitesine erişemediklerini duyurduğu haberinde Twitter engelinin Başbakan Recep Erdoğan’ın Bursa’daki konuşması sırasında “Twitter’ın kökünü kazıyacağız” açıklamasının ardından geldiğine dikkat çekti BBC, Twitter’ın bu engelleme ile ilgili şu ana kadar bir açıklama yapmadığını bildirdi.

Financial Times: “Türkiye Twitter’a erişimi engelledi”

İngiliz Financial Times gazetesi, Perşembe gecesi Türkiye’de Twitter’a erişimin Başbakan’ın sosyal medyaya yönelik “kökünü kazıyacağız” ifadelerinin ardından engellendiğini yazdı Financial Times, Başbakanlık’tan yapılan açıklamada, şirketin Türkiye’deki mahkeme kararına uymadığı gerekçesiyle Twitter internet sitesini yasaklamaktan başka seçenekleri olmadığı açıklamasına yer verdi.

Hükümetin Twitter aracılığıyla internete sızdırılan bir dizi ses kayıtlarından rahatsız olduğuna vurgu yapan haberde, Başbakan’ın kendi ve oğlu arasında olduğu iddia edilen telefon görüşmelerinin sahte olduğunu söylediği aktarıldı.

Guardian: “Türkiye’de Twitter kullanımını yasakladı”

İngiltere yayınlanan Guardian gazetesi de Başbakan Erdoğan’ın internete sızan ses kayıtlarının ardından sosyal medya sitelerini kapatmaya yönelik tehditlerde bulunduğunu hatırlattı İki hafta önce Başbakan’ın Facebook ve Youtube internet sitelerini yasaklama yönünde kararlı olduğunu ancak bunun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından reddedildiğini bildirdi.

Wall Street Journal (WSJ), haberi “Türkiye internet gözlemcisi Twitter’ı engelledi” başlığı ile duyurdu. Gazete haberinde engellemenin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim öncesinde hükümeti yolsuzluk iddiaları için bir araç haline gelmiş sosyal medya sitesini kapatmakla tehdit ettikten sonra geldiğini ifade etti. Engelleme ile ilgili milyonlarca twitt atılarak dünya listesinde ilk 10’a girildiğini belirten WSJ, yasaklama, Türkiye’yi aralarında Suriye, Kuzey Kore ve İran’ın olduğu otoriter devletler grubuna soktuğunu yazdı. WSJ,Türkiye’de önemli basın yayın organları başbakan Erdoğan’ı eleştirmekten  kaçınmalarından sonra Tweeter üyelerinde önemli bir artış olduğunu da hatırlattı.

 

New York Times gazetesi ise, Türk hükümeti, üst düzey devlet yetkilileri ve akrabaları hakkında yolsuzluk soruşturması ile ilgili sızan telefon konuşmalarını yayan sosyal medya ağı Twitter’ı engelledi. Kapama, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Bursa’daki yerel seçim mitinginde Twitter ile ilgli yaptığı konuşmadan sonra geldi.

Fox News televizyonu internet sitesinde,  Türkiye’de yerel seçim önceside hükümetin itibarına zarar veren kayıtların yayıldığı Twitter’ın kapandığını duyurdu. Amerikan televizyonu, geçtiğimiz günlerde Erdoğan’ın oğlunun çok fazla nakit paranın ortadan kaldırıldığı ile ilgili kayıtların internete sızdığını hatırlattı.

Los Angeles Times ise, Türkiye’de Twitter’ın kapatılmasından sonra şirketin Türk kullanıcılara cep telefonu üzerinden girecek bilgileri paylaştığını yazdı. Gazete, Twitter @policy hesabı, Türk kullanıcılarına Türkçe ve İngilizce gönderdiği iletide bundan sonraki mesajlarını kısa mesaj servisi ya da sms üzerinden gönderebileceklerini açıkladı.

 

Wall Street Journal (WSJ), haberi “Türkiye internet gözlemcisi Twitter’ı engelledi” başlığı ile duyurdu. Gazete haberinde engellemenin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim öncesinde hükümeti yolsuzluk iddiaları için bir araç haline gelmiş sosyal medya sitesini kapatmakla tehdit ettikten sonra geldiğini ifade etti. Engelleme ile ilgili milyonlarca twitt atılarak dünya listesinde ilk 10’a girildiğini belirten WSJ, yasaklama, Türkiye’yi aralarında Suriye, Kuzey Kore ve İran’ın olduğu otoriter devletler grubuna soktuğunu yazdı. WSJ, Türkiye’de önemli basın yayın organları başbakan Erdoğan’ı eleştirmekten  kaçınmalarından sonra Tweeter üyelerinde önemli bir artış olduğunu da hatırlattı.

 

New York Times gazetesi ise, Türk hükümeti, üst düzey devlet yetkilileri ve akrabaları hakkında yolsuzluk soruşturması ile ilgili sızan telefon konuşmalarını yayan sosyal medya ağı Twitter’ı engelledi. Kapama, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Bursa’daki yerel seçim mitinginde Twitter ile ilgli yaptığı konuşmadan sonra geldi.

Fox News televizyonu internet sitesinde,  Türkiye’de yerel seçim önceside hükümetin itibarına zarar veren kayıtların yayıldığı Twitter’ın kapandığını duyurdu. Amerikan televizyonu, geçtiğimiz günlerde Erdoğan’ın oğlunun çok fazla nakit paranın ortadan kaldırıldığı ile ilgili kayıtların internete sızdığını hatırlattı.

Los Angeles Times  ise, Türkiye’de Twitter’ın kapatılmasından sonra şirketin Türk kullanıcılara cep telefonu üzerinden girecek bilgileri paylaştığını yazdı. Gazete, Twitter @policy hesabı, Türk kullanıcılarına Türkçe ve İngilizce gönderdiği iletide bundan sonraki mesajlarını kısa mesaj servisi ya da sms üzerinden gönderebileceklerini açıkladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.