THE TIMES – “Suriye’nin yaralarını sarmak”

THE TIMES – “Suriye’nin yaralarını sarmak”

Uluslararası toplum Montrö’de barış görüşmeleri yaparken Şam, Halep ve Humus’un kenar mahalleleri yoğun bir saldırı altındaydı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye liderinin geçiş hükûmetinin kurulmasında yer alamayacağını açıkça ifade etti. Suriyeli mevkidaşı Velid Muallim ise “Ne ABD ne Avrupa ne de Arap müttefikleri ülkede seçilerek başa gelmiş bir lideri gayrimeşru ilan edebilir.” dedi.

The Times

Acımasız Savaşa Dair Yapılan Müzakereler Sıradan Suriye Halkının Durumunu İyileştirmeli. Montrö Konferansı ile Barışın Sağlanması İhtimali Düşük ama Fiili Anlamda Bir Kazanım Olabilir–

Uluslararası toplum Montrö’de barış görüşmeleri yaparken Şam, Halep ve Humus’un kenar mahalleleri yoğun bir saldırı altındaydı. Suriye barış içinde olan bir ülke değil ve düşmanlardan her iki tarafı bir araya getirme gibi erdemli bir iş yapsa da söz konusu konferansın yakın zaman içinde ülkedeki kötü durumu değiştirmesi pek ihtimal dâhilinde değil.

Suriye halkının yaşam şartlarının diplomasi yoluyla değiştirileceğini kanıtlamak konferansa katılan heyetlerin sorumluluğudur. Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, açlığın bir savaş silahı hâline geldiğini söyledi. Öldürülen 11 bin Suriyeli tutuklunun korkunç görüntüleri Davutoğlu’nun iddiasını daha güçlü kıldı. Hiç olmazsa İsviçre’de bir araya gelmiş olan uluslararası toplum, çapraz ateş altında olan insanlar için bu anı kullanıp sözün ötesinde bir şey yapmalı.

Yaklaşık üç yıldır süren bu ayaklanmaların şiddetsiz bir şekilde sonuçlandırılmasını konferansa katılan hiç kimse hayal edemiyor. Konferansta bugüne kadar özellikle Beşar Esad’ın geleceği tartışıldı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye liderinin geçiş hükûmetinin kurulmasında yer alamayacağını açıkça ifade etti. Suriyeli mevkidaşı Velid Muallim ise “Ne ABD ne Avrupa ne de Arap müttefikleri ülkede seçilerek başa gelmiş bir lideri gayrimeşru ilan edebilir.” dedi.

Diplomasideki handikap ABD ve İngiltere’nin yanlış hesaplamalarından dolayı oldu; güç kullanma tehdidinde bulunma konusunda bile gönülsüz davrandılar. Esad rejiminin uyumlu davranmasını sağlamak oldukça zor olacak.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.