SÜDDEUSCHE ZEITUNG-Türkiye İsviçre’den Noel Baba’nın kemiklerini geri istedi

SÜDDEUSCHE ZEITUNG-Türkiye İsviçre’den Noel Baba’nın kemiklerini geri istedi

–Kemiklerinin bir kısmı Freiburg Katedrali’nde korunduğundan Aziz Nikolas, Freiburg’un koruyucusu konumunda. Fakat şimdi bir Türk Arkeolog, İsviçrelilere kutsal emanet konusunda zorluk çıkartıyor–

İsviçre’nin batısındaki üniversite kenti olan Freiburg, normalde öğrenim, aydınlanma ve hoşgörünün merkezi. Freiburg’ta Almanca ve Fransızca olmak üzere iki dil konuşuluyor. Ülkenin en itibarlı akademilerinden biri burada bulunuyor. Fakat şimdi Aziz Nikolas Katedralinin sokaklarında sert bir ses hüküm sürüyor. Freiburglular neredeyse bir Haçlı Seferi’ne hazırlanmışlar gibi görünüyor. Bu sefer de Türklere karşı Anadolu’ya doğru. Genf ve Neuchatel bölgesindeki basın açıkça bir “din savaşı”ndan bahsediyor.

Bu öfkenin sebebi ise şehirde, özellikle koruyucu Aziz’e vakfedilen Katedralin bulunması. Bu katedralde 500 yılı aşkın bir süredir uyluk kemiğinin bazı parçaları kutsal emanet olarak korunuyor. Fakat Türkler şimdi bu kemikler üzerinde hak iddia ediyorlar. Antalya Akdeniz Üniversitesinden Türk arkeolog Nevzat Çevik, kutsal emanetler üzerinde hak iddia etti.

Bu anlaşmazlığa bir de milletvekili Oskar Freysinger karıştı. Sağcı SVP Partisi (Halkçı Parti) Valais Milletvekili Oskar Freysinger konuyla ilgili, “Hristiyanlığın sembolleri Müslüman ellerde güvende olmaz.” açıklamasını yaptı. Aziz Nikolas, Hristiyan âlemi için derin bir anlama sahip. Aslında bu, Türklerin isteklerine verilen sert tepkiyi de açıklıyor.

Tartışmanın nasıl sonlanacağı ise henüz belli değil. Konu belki de mahkemelere taşınacaktır. Nikolas’ın, avukatların da koruyucu azizi olmasından dolayı Freiburglular bu konuda şanslı olabilir.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.