REUTERS – “Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı açık”

REUTERS – “Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı açık”

reuterslogoTürkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu çarşamba günü, Suriye’nin başkenti Şam yakınlarındaki bir saldırıda kimyasal silah kullanıldığının televizyon görüntülerinden açıkça görüldüğünü söyledi ve derhâl bir inceleme yapılmasını istemek için BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’u telefonla aradı.

Suriye muhalefeti, hükûmet güçlerini, Şam yakınlarında isyancıların kontrolündeki kenar mahallelerin üzerine öldürücü dumanlar salan roketler ateşleyerek yüzlerce kişiyi zehirlemekle ve uykusundaki kadın, erkek ve çocukları öldürmekle suçladı. Suriye hükûmeti suçlamaları reddetti.

Kanal 24 televizyon kanalına verdiği mülakatta Davutoğlu, “Oradan gelen televizyon görüntülerinden Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı açıkça görülüyor. BM ekipleri tarafından derhâl inceleme yapılması için çağrıda bulunduk.” dedi.

Dışişleri Bakanlığı, Davutoğlu’nun BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’u arayarak Güvenlik Konseyinin “sorumluluklarını yerine getirmesini” istediğini açıkladı.

1980’lerden bu yana dünyanın en ölümcül kimyasal silah saldırısı olabilecek bu olay, BM Güvenlik Konseyinin, 19.00’da (GMT) acil bir toplantı yapma kararı almasına neden oldu.

Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, “Bu suçlamaların doğru olduğu tespit edilirse uluslararası toplumun, bu vahşet ve insanlık suçuna karşı gerekli adımı atması ve gerekli yanıtı vermesi kaçınılmazdır.” denildi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın bir zamanlar müttefiki ancak şimdi en sert muhaliflerinden biri olan Ankara, uzun zamandır, güney sınırının ötesinde kimyasal silah kullanılması ihtimalinden endişeleniyor.

Türkiye, yılın başında Suriye’den tedavi için gelen yaralılara, kimyasal silah kurbanı olup olmadıklarını belirlemek için testler yapmaya başladı ancak bu testlerin sonuçlarıyla ilgili ayrıntılar halka açıklanmadı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.