REUTERS – “Türkiye, Avrupa ile Asya’yı bağlayacak denizaltı demiryolu test sürüşünü gerçekleştirdi”

REUTERS – “Türkiye, Avrupa ile Asya’yı bağlayacak denizaltı demiryolu test sürüşünü gerçekleştirdi”

Reuters-Logo1Türkiye, Boğaz’ın altından geçen ve İstanbul’un Avrupa ile Asya yakalarını birbirine bağlayan demir yolu tünelinin test sürüşünü başarıyla tamamladı. Bu, ülkenin en büyük kentinde gerçekleştirilen birkaç mega projeden biri.

1,4 kilometresi batırma tüp tünel olan 13,6 kilometre uzunluğundaki tünel, Marmara Denizi’ni Karadeniz’e bağlayan yoğun trafik akışının yaşandığı İstanbul Boğazı’nın altından geçiyor.

Pazar günü tünelden geçen ilk trene binen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 150 yıldır hayal olan projenin Londra-Pekin hattını birbirine bağlayarak sadece İstanbul ve Türkiye’dekilere hizmet vermeyeceğini söyledi.

Tünel, hükûmete göre kentin iki tarafından günde 1,5 milyon kişi taşıyacak 76 kilometrelik bir hat yaratmak için mevcut demir yolu hattının geliştirilmesini de içeren 5 milyar dolarlık Marmaray projesinin bir parçası.

Tünelin inşaatına 2004 yılında bir Japon-Türk konsorsiyumu tarafından başlandı. Projeyi Japon Uluslararası İşbirliği Bankası ile Avrupa Yatırım Bankası finanse ediyor.

Marmaray, Cumhuriyetin kuruluş yıl dönümü olan 29 Ekim’de halka açılacak.

Erdoğan, İstanbul için bazıları halkın itirazlarıyla karşılaşan büyük inşaat projeleri önerdi. Türk liderin öne sürdüğü en tartışmalı proje ise İstanbul’un merkezindeki bir parkın imara açılarak Osmanlı Dönemi’ne ait bir kışlanın inşa edilmesiydi.

Parktaki ağaçların sökülmeye başlanmasıyla plan, ülke çapında gösterilere yol açtı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.