REUTERS – “Olimpiyatlar… İstanbul 2020 başvurusu için ‘mükemmel bir izlenim’ bıraktı”

REUTERS – “Olimpiyatlar… İstanbul 2020 başvurusu için ‘mükemmel bir izlenim’ bıraktı”

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Değerlendirme Komisyonu Başkanı, çarşamba günü yaptığı açıklamada, İstanbul’un 2020 Olimpiyat Oyunları başvurusu için hazırladığı sunumun “mükemmel bir izlenim” bıraktığını söyledi.

 

2020 Oyunları için Tokyo ve Madrid ile rekabet eden Türkiye’nin en büyük şehri İstanbul, IOC Başkan Yardımcısı Craig Reedie önderliğindeki Komisyona başvurusu için sunum yaptı.

 

Türk yetkililer, ülkelerinin başvurusunun, Oyunlara ilk kez Müslüman bir demokrasinin ev sahipliği yapma ve aynı zamanda ilk kez iki kıta -Avrupa ve Asya- üzerinde gerçekleştirilme şansı yarattığına vurgu yaptılar.

 

Reedie, katıldığı basın toplantısında, “Bu ziyaretler oldukça iyi organize edilmişti ve başvuru yapan komitenin becerileri ve coşkusuyla ilgili mükemmel bir izlenim edindik.” dedi.

 

Reedie ayrıca üç aday ülke arasında bir tercih belirtmemeye özen göstererek, “Mükemmel izlenimle kastım ‘çok etkilenmek’ veya ‘fazlasıyla etkilenmekle’ tam olarak aynı.” dedi. Reedie, bu iki ifadeyle Tokyo ve Madrid’de sarf ettiği sözleri kastetti.

 

İstanbul’un 19,2 milyar dolarlık projelendirilmiş altyapı bütçesi, Tokyo ve Madrid’in bütçesinin çok üzerinde ancak IOC Olimpik Oyunlar İcra Direktörü Gilbert Felli, bu rakamın çoğunun Oyunlarla bağlantılı olmadığını söyledi.

 

Felli, “Oyunlar buraya gelmeyecek olsa da bu bütçenin çoğu zaten harcanacak. İstanbul’un yeni şehrinin gelişimi, yeni inşaatlar hâlihazırda yapılacak olanlar.” dedi.

 

Aday olan her şehir ocak ayında başvurusunu IOC’ye iletti ve Değerlendirme Komisyonunun saha gözlemleri, bu ayın başında Tokyo ve Madrid’de yapıldı. Teknik değerlendirmeler, temmuz ayında yayımlanacak.

 

Reedie, Komisyonun, İstanbul’un adaylığı konusunda hükûmet ve iş çevrelerinin güçlü desteğinden etkilendiğini söyledi.

 

Genç Nüfus

 

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, ülkesinin genç bir nüfusa ve dinamik bir ekonomiye sahip olduğunun altını çizdi.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iktidarda geçirdiği on yıl içerisinde ülkesini Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkesi ve Orta Doğu’da bölgesel bir güç konumuna getirdi.

 

Ülke, son on yılda kazandığı başarılar ve uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapma deneyimiyle spordaki konumunu da yükseltti.

 

Ancak İstanbul’un şu an 14 milyon olan ve artan nüfusu, şehrin, Oyunların getireceği ulaşım yükünü kaldırıp kaldıramayacağı sorularına neden oldu.

 

İstanbul, Türkiye’nin geneli gibi büyük bir turizm bölgesi ve zaten çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor. Resmî rakamlara göre 2012 yılında Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı, yüzde 1,04 artarak 31,8 milyon kişi oldu.

 

Türkiye Olimpiyat Komitesi, İstanbul’un, Avrupa’da Londra ve Paris’ten sonra en fazla ziyaret edilen üçüncü şehir ve dünyada en fazla ziyaret edilen beşinci şehir olduğunu söyledi. 2012 yılında 9 milyon olan İstanbul’un ziyaretçi sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 16 arttı.

 

Kılıç, daha önceki Olimpiyat Oyunlarını değerlendiren komitelerin karşılaştığı sorunların İstanbul’un başvurusunu etkileyebileceği yönündeki endişeleri önemsemedi.

 

Kılıç, “Komisyona diğer yerlerde karşılaşılan sorunların Türkiye’de olmayacağı garantisini verdik.” dedi.

 

Aralık ayında IOC, 2016 Rio de Janerio Olimpiyatlarını düzenleyecek komiteye hazırlıklarını hızlandırmalarını çünkü zamanın daraldığını söylemişti.

 

İstanbul, son altı oylamada beşinci kez başvuruda bulunuyor.

 

Olimpiyatlara kimin ev sahipliği yapacağı kararı eylül ayında IOC tarafından verilecek.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.