REUTERS- “Kredi notunun yükselmesi Türkiye’nin barışçıl yükselişini taçlandırırken gizli tehlikeler ortaya çıkarıyor”

REUTERS- “Kredi notunun yükselmesi Türkiye’nin barışçıl yükselişini taçlandırırken gizli tehlikeler ortaya çıkarıyor”

Reuters-Logo1Türkiye’nin yatırım notundaki artış; on yıldır kaydettiği hızlı yükseliş, mali istikrar ve siyasi reformu taçlandırırken yükselen güç, tehlikeli bir çevrede tuzaklarla karşı karşıya.

Moody’s perşembe günü Ankara’nın devlet tahvil notunu Ba1’den Baa3’e yükseltti.

Söz konusu artış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Beyaz Saray ziyaretinde Türkiye’nin küresel prestijini vitrine çıkardığı gün yaşandı.

Ankara’daki düşünce kuruluşu SETA’dan Ekonomi Direktörü Erdal Tanas Karagöl konuyla ilgili açıklamasında şöyle diyor: “Bu, Türkiye için oldukça önemli bir adımdır. (…) Bu, iktidar partisinin uzun vadeli plan yapmasına, daha yüksek hedefler koymasına ve bu planları gerçekleştirmek için uygun uluslararası ortamın yaratılmasına yardımcı olacaktır”.

–Siyasi Dayanak Noktası–

Türkiye’nin IMF programı ve AB üyeliği, Erdoğan’ın ılımlı İslamcı AK Parti hükûmetinin ilk yılları için güçlü bir siyasi dayanak noktası oldu. Ancak AB katılım müzakereleri başarısız oldukça siyasi reformun hızı da azaldı.

İstanbul’daki Ekonomi ve Dış Politika Araştırmaları Merkezinden Sinan Ülgen, “Dayanak noktasının kaybolduğuna dair bir algı var.” diyor.

AB; medya özgürlüğü, farklı görüşlere gösterilen tolerans ve ifade özgürlüğü gibi konulardaki nüfuzunu yitiriyor zira Türkler artık Avrupa blokunda istendiklerine inanmıyor.

Suriye ve Irak’taki istikrarsızlık ile İran ve Batılı ülkeler arasındaki ihtilaf, Türkiye’nin hızla artan refahını şimdiye kadar pek etkilemedi ancak hükûmetin “komşularla sıfır sorun politikasını” baltaladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.