REUTERS – “Erdoğan, Türkiye’nin barış süreci için önemli reformlar ilan edeceğini söyledi”

REUTERS – “Erdoğan, Türkiye’nin barış süreci için önemli reformlar ilan edeceğini söyledi”

Reuters-Logo1

Kürt militanların isyanını sona erdirmeyi amaçlayan hassas barış süreciyle uyumlu ve demokrasiyi güçlendirecek yeni bir reform paketi ilan edeceğini söyledi.

 

“Demokratikleşme paketi” duyurusu, PKK’nın, hükûmetin söz verdiği adımları atmadığı gerekçesiyle bu hafta savaşçılarını Türkiye topraklarından çekmeyi durdurduğunu açıklamasının ardından geldi.

 

İş çevrelerinin katıldığı bir konferansta konuşan Erdoğan, “Dün saatlerce demokratikleşme paketini müzakere ettik. Yarın inşallah bitireceğiz. Önümüzdeki hafta geniş bir basın toplantısıyla açıklayacağız.” diye konuştu.

 

Adalet Bakanlığından üst düzey bir yetkili Reuters’a, kabinenin paketi 16 Eylül’de görüşeceğini söyledi.

Erdoğan ise Meclisin yaz tatili bitmeden 1 Ekim’de toplanarak paketi oylayacağını belirtti.

 

Ateşkese büyük ölçüde uyuldu ancak PKK çatışmaların Ankara’nın eylül başına kadar somut adım atmaması hâlinde yeniden başlayabileceğini belirtti.

 

Erdoğan bu süreçte halkın büyük desteğini alsa da terörist olarak tanımlanan militanlara taviz verildiğini düşünen milliyetçilerin büyük öfkesini ve eleştirilerini çekti.

 

Hassas barış süreci, komşu Suriye’deki iç savaşta savaşan Kürt militanların Suriye’nin kuzeyindeki sınıra yakın bölgelerde özerklik istemesinden ötürü Türkiye için ekstra önem kazanmış durumda.

 

Üzerinde düşünülen konular arasında miting ve halk protestolarını düzenleyen yasalarda değişiklikler de yer alıyor. Planlanan reformlar farklı konuları kapsasa da paketin hazırlanmasındaki başlıca etken barış süreci.

 

Haberin orjinali: http://www.reuters.com/article/2013/09/12/us-turkey-kurds-idUSBRE98B0HG20130912

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.