REUTERS – “AB’nin genişlemesinden sorumlu şefi Türkiye’nin katılım başvurusunda ivme olacağını öngörüyor”

REUTERS – “AB’nin genişlemesinden sorumlu şefi Türkiye’nin katılım başvurusunda ivme olacağını öngörüyor”

Reuters-Logo1AB’nin Genişlemeden Sorumlu Şefi bu yıl Türkiye’nin duraksayan üyelik başvurusunda ilerleme olmasını umduğunu söyledi ve Ankara’nın Kürt isyancılarla görüşmesinden ve adalet sistemindeki reformlarından memnuniyetini dile getirdi.

Türkiye 2005 yılında AB ile müzakerelere başladı ancak Kıbrıs konusundaki anlaşmazlık ve özellikle Fransa’nın gösterdiği düşmanlık nedeniyle 35 başlıktan sadece birisini tamamladı.

AB’nin Genişlemeden Sorumlu Şefi Stefan Fule, AB ülkelerinin Türkiye’nin reform çabalarını göreceğini, daha fazla müzakere başlığını açacaklarını ve görüşmelerde daha fazla “güvenilir” olacaklarını söyledi.

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ülkesinin bloğa katılım konusundaki bekleyişinin “affedilemez” olduğunu söyledi ve Brüksel’i adil ve samimi bir müzakereci olmamakla suçladı.

Fule, “temel haklar” da dâhil olmak üzere bu yıl Ankara’nın dört başlığının daha açılmasını istiyor.

Fule, Berlin’de Reuters’a verdiği mülakatta, “Bu başlık en güçlü dönüşüm unsurudur.” dedi.

Türk parlamentosu geçen hafta Terörle Mücadele Yasası’ndaki bir reformu onaylayarak terör propagandası tanımını AB’nin talepleri doğrultusunda ifade özgürlüğünü genişletecek biçimde değiştirdi.

Söz konusu değişiklik hükûmetin Kürt militanlarla 28 yıldır süren şiddeti sona erdirmeye yönelik yürüttüğü görüşmelere tesadüf etti.

Fule, AB’ye seyahat eden Türkler için vize kısıtlamalarının gevşetilmesi konusundaki görüşmelerde ilerleme sağlanacağına ilişkin iyimser olduğunu belirtti.

Fule, Ankara’yı limanlarını Kıbrıs ürünlerine açarak AB ile gümrük anlaşmasını genişletmeye çağırdı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.