NYT – “Türkiye’nin AB girişimi”

NYT – “Türkiye’nin AB girişimi”

The New York Times logo Türkiye sadece girişiminin engellendiğini görmek adına 26 yıldır Avrupa Birliği üyeliği için boşuna uğraşıyor. Birlik ile Türkiye arasında üyelik görüşmelerinin yeniden canlandırılmasının arifesinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın son haftalardaki hükûmet karşıtı protestolara yönelik ölçüsüz müdahalesi şimdi bazı Avrupalılara Türkiye’nin üyeliği hak edip etmediğini sorgulamak için yeni bahaneler sağlıyor.

Erdoğan, İstanbul’da Taksim Meydanı’ndaki bir parka cami ve alışveriş merkezi yapılması planına karşı çıkan protestocularla siyasi uzlaşma arayışına girmeyi reddetti, onları kontrol altına almak için göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve plastik mermilerle polisi devreye soktu. Binlerce kişi gözaltına alındı ve en az dört kişi hayatını kaybetti. Erdoğan ve diğer yetkililer, kendilerini eleştirenleri teröristler diye nitelerken, onları hükûmeti devirmeyi planlamakla suçladılar. Liderler, polisin huzursuzluğu kontrol altına alamaması durumunda askeri göreve çağırma tehdidinde dahi bulundu.

Erdoğan’ın Avrupalı ve yabancı gazetecilere sert saldırıları, 35 kriteri arasında insan haklarına saygı, basın özgürlüğü, diğer demokratik değerlerin yanı sıra serbest pazar ekonomisinin prensiplerine uymanın da bulunduğu ekonomik birliğe üye olma hedefiyle çelişiyor. 27 ülkeden oluşan bloğun pazartesi günü otoriter tarzını eleştirmesinin ardından Erdoğan, Birlik’i “antidemokratik” olmakla suçladı ve artık Avrupa Parlamentosunu tanımadığını söyledi.

Üç yıldır durmuş vaziyette olan Türkiye’nin üyeliğine ilişkin görüşmelerin çarşamba günü devam etmesi bekleniyordu ancak Türkiye’nin üyeliğine uzun zamandır karşı çıkan Almanya geçen hafta müzakereleri engelledi. Bununla beraber pazartesi günü Almanya, müzakereleri sonbahara kadar erteleyecek bir uzlaşma önerisinde bulundu.

Erdoğan en güçlü eleştirileri hak ediyor olabilir ancak Avrupa Birliği üyeliği, NATO üyeliği gibi Türkiye’yi Batı’ya bağlamayı amaçlayan stratejik bir zorunluluktur. AB’nin kriterlerine uyma çabaları, Türkiye’yi ekonomik ve siyasi reformlar yapma konusunda cesaretlendirmişti. Son dönemdeki karışıklıklar göz önünde bulundurulduğunda Erdoğan’ın demokraside farklı düşüncelerin olabileceğini kabul etmeye istekli ve daha fazla reform yapmaya muktedir olduğunu göstermesi gerekiyor. Bununla beraber, Avrupa ile Türkiye arasında uzaklaşmayı kamçılamak ve üyelik görüşmelerini tamamen durdurmak hata olur.

Haberin orjinali: http://www.nytimes.com/2013/06/25/opinion/turkeys-eu-bid.html?smid=fb-share&_r=0

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.