NYT – “Türkiye Kerry’nin isteğini eleştirdi”

NYT – “Türkiye Kerry’nin isteğini eleştirdi”

The New York Times logo Türkiye, pazartesi günü Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry’e Başbakan’ın Filistin topraklarındaki Gazze bölgesine yapacağı ziyareti ertelemesini istemesine karşı çıktı.  Türkiye’nin tavrının Amerika Birleşik Devletleri ile arasında geçmişten gelen gerilimlerin bir yansıması olarak değerlendirilirken, Ankara Gazze gezisinin gerçekleşeceğinin sinyalini verdi.

Bu eleştiri Kerry gazetecilere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan Gazze gezisini ertelemesini rica ettiğini açıklamasından bir gün sonra geldi. Kerry, Amerika’nin Filistin ve İsrail arasında devam eden barış görüşmelerinin tekrar başlatıldığı bir dönemde gerginlik çıkaracak gelişmeleri engellemek için böyle bir ricada bulundu.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç televizyonda yayınlanan açıklamasında “Başbakanımız’ın veya baska bir Türk yetkilinin nereye ve ne zaman gideceğine sadece hükümetimiz karar verir. Başka bir ülkenin herhangi bir yetkilisinden izin alacak değiliz. Çünkü, Kerry ve dünya biliyor ki Türkiye istediğini yapabilecek güce sahip.” dedi.

Arınç bu açıklamaları kamu oyunu etkilemek için yapmış olabilir. Ancak, asıl amacı Amerikan Dışişleri Bakanı’nın Türkiye’ye emir veremeyeceğini vurgulamaktı. Türkiye’nin tepkisinin daha alt düzeydeki bir yetkili tarafından dillendirilmesi, Ankara’nın konunun daha fazla büyümesini istemediğini gösteriyor.  

Türkiye’nin tepkisi Kerry’nin görevininin ilk aylarından beri davranış tarzından duyulan rahatsızlığı da yansıtıyor. Arınç Kerry’nin açıklamasının “diplomatik olarak uygunsuz, yanlış ve hatalı” olduğunu söyledi. Ayrıca, Kerry’nin yaptığını “deneyimli bir Dışişleri Bakanı’nın hiçbir zaman yapmaz.” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Patrick H. Ventrell Arınç’ın açıklamasının tamamını görmediğini, fakat Kerry’nin tek amacının Türkiye’nin liderinin Gazze’ye gitmesi için “şimdi zamanı olmadığını” vurgulamak olduğunu belirtti.

Gazze Amerika ve İsrail’in terörist bir örgüt olarak tanımladığı Filistin’li Hamas tarafından yönetiliyor.

Erdoğan Gazze’e gitmek istediğini çok daha önceden belirtmişti. Planı mayıs sonunda ABD’de Başkan Barak Obama’yı ziyaret ettikten sonra Gazze’ye geçmek olsa da ziyaret için henüz kesin bir tarih verilmedi.

Erdoğan, Gazze’ye gitme planlarını tam da Türkiye ve İsrail arasında devam eden iyileşme döneminde açıkladı. İsrail’in uyguladığı ablukayı delmek için Gazze’ye doğru hareket eden Türk gemisinin İsrail komandolarınca basılmasından sonra İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkiler kopma noktasına gelmişti. Baskında sekiz Türk ve bir Amerikan vatandaşı öldürülmüştü. Obama geçen ay İsrail’i ziyareti sırasında Türkiye-İsrail ilişkilerinin düzelmesi için arabuluculuk yapmıştı.

İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu’nun hayatlarını kaybeden kişilerden resmi olarak özür dilemesi, tazminat ödemeyi taahüt etmesi ve Gazze ablukasının hafifletilmesi Türkiye tarafından anlaşmanın gerçekleşmesi için gerekli adımlar olarak sıralanmıştı.

Arınç’ın eleştirisini İsrail delegasyonunun tazminat koşullarını görüşmek üzere başkent Ankara’ya geldiği gün yapması da ilginç bir tesadüf oldu.

Haberin Orijinali:

http://www.nytimes.com/2013/04/23/world/europe/turkey-criticizes-kerry-over-request-to-delay-gaza-trip.html?_r=0

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.