NYT – “Suriye’deki sivil savaş Avrupa ve Amerika’da mücahitler yaratabilir mi?

NYT – “Suriye’deki sivil savaş Avrupa ve Amerika’da mücahitler yaratabilir mi?

The New York Times logo Suriye’deki savaşa katılmak için evden ayrılan oğulları için endişelenen iki Belçika’lı anne bu hafta Türkiye’ye giderek yetkililerden yabancı uyrukluların bölgeye gidip savaşmalarının önüne geçmelerini istediği belirtiliyor.

Belçika’nın La Libre yayın organına göre, Fas doğumlu bu kadınlar hakkındaki tartışmalar aslında Suriye’de savaşacak Mücahitler yetiştirmek için organize olduğu iddia edilen kimseler hakkında devam eden tartışmaların son dalgası denebilir.

Yüzlerce Avrupa doğumlu Müslüman gencin Başkan Başar Esad’a karşı savaşan muhalefete destek vermek için hareket ettiğine inanılıyor.

Meslektaşlarım James Kanter and Rick Gladstone, Belçika’da baskınların yapıldığı dönemde yazdıkları bir yazıda, Batılı devletleri muhalifler arasında yabancı kimselerin sayısının artması konusunda daha önceden uyarmışlardı.

Belçika veya başka ülkeleri endişelendiren asıl sorun ise, savaşta yaşadıklarının etkisiyle daha da radikalleşecek olan gençlerin geri dondüklerinde kendi ülkelerinde potensiyel terörist tehlike oluşturmaları.

Bu tehdit, Avrupa’daki terörle mücadele kurumlarının da dikkatini çekmeye başladı.

Diğer yandan ise, Şam rejimi tarafından, Batıdan gelen desteği azaltmak için radikalleşme tehlikesinin fazlaca abartıldığı ve kullanıldığı savunuluyor.

Esad geçen hafta Batı’dan gelen desteğin geri tepme tehlikesi olduğunu belirtti.

Esad Suriye devlet televizyonunda “Batı başta Afganistan’da El Kaide’yi destekledi ve bunun bedelini acı bir şekilde ödedi. Bugün ise Suriye’de, Libya’da ve başka yerlerde gene onu destekliyor ve Avrupa ve Amerika bunun bedelini de ileride ödeyecek.” dedi.

Batı’lı terörle mücadele organizasyonları bu tehdidin varlığını teyit ediyor. Avrupa’lı istihbarat teşkilatlarının Suriye’deki savaşa destek için yetiştirilen bu kimselerin peşine düşmek amacıyla ekstra önlemler almaya başladıkları belirtiliyor.

Avrupa Birliği terörle mücadele koordinatörü Gilles de Kerchove, Le Monde’a yaptığı açıklamada bütün gönüllülerin hepsinin profillerinin aynı olmadığını belirtti. “İdeologlar var, idealistler var, fakat sadece muhalefete destek vermek için hareket edenler de var. Unutulmamalıdır ki, biz de muhalefete destek veriyoruz.” dedi.

Bağımsız seküler bir pasifist olan Khaled Diab, Huffington Post’ta yazdığı yazıda çok büyütülmemesi gerekli olan bu konuda abartılı yorumlar yapılmasının Batı’lı ülkelerde yaşayan Müslümanlara karşı olumsuz bakış açısını pekiştreceğini belirtti.

Diab “Bu tartışmalar her ne kadar endişemizi arttırsa da, gelişmeleri düzgün bir şekilde değerlendirmemiz gerekli. Yobazların, ırkçıların, İslam fobisi olanların veya başka çıkar sahiplerinin engellenmesine odaklanılması mevcut durumun saptırılmasına sebep olabilir.” dedi.

Belçika Gençlik Bakanı Evelyne Huytebroeck yetkililerin gönüllüler hakkında tam bilgi toplamadan tepki göstermeleri tehlikesine karşı uyarıda bulundu.

Huytebroeck hükümetinin gençlerin radikalleşmesi konusunda planlar geliştirdiği sırada böyle bir konuşma yaptı.

Londra merkezli bir akademik kurumlar iştirakı olan Uluslararası Radikalleşme Çalışmaları Merkezi’nin bu ayki tahminlerinde, 2011 yılının başından itibaren sayıları 140 ila 600 arasında olduğu tahmin edilen Avrupa’lı gönüllünün Suriye’ye gittiğini belirtiyor. Bu rakamın yabancı gönüllülerin %7 veya %10’nunu teşkil ettiği sanılıyor.

Kurum, Suriye’li muhaliflere katılan Avrupa’lı gönüllü Müslümanların sayısının arttığı savına katılıyor. Fakat, “Suriye hükümeti, çeşitli zamanlarda ve değişik nedenlerden dolayı, son zamanlarda gelişen çatışmalara dahil olanlar arasında pekçok yabancının bulunduğunu iddia ediyor. Bizdeki rakamlar bu tezi desteklemiyor.” diye belirtti.

Belçika doğumlu aşırı solcu bir Türk gurubun eski üyesi olan Bahar Kimyongür’ün gönüllü akınına karşı mücadele ettiği belirtiliyor. La Libre, Kimyongür’ün kimliği açıklanmayan iki Belçika’lı annenin Türkiye ziyaretini organize eden kişi olduğunu belirtti.

Kimyongür, yabancı ülkelerin olaylara angaje olmasına karşı olan ve barışçı bir çözümün bulunması gerektiğini savunan Suriye’ye Müdahale Karşıtları Komitesi’nin sözcülüğü görevini yürütüyor.

Kimyongür’ün bazı açıklamalarında bariz bir şekilde Esad yanlısı tutum sergiliyor. Kendisi, ABD’nin savaş çığırtkanlığı ve El Kaide’nin cihat merkezli yaklaşımının Suriye’deki çatışmaları körüklediğini belirtiyor.  

Haberin Orijinali: http://rendezvous.blogs.nytimes.com/2013/04/24/could-syrias-civil-war-create-european-and-american-jihadis/

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.