NYT- “Merkel Türklerin Avrupa Birliği’ne girme umutlarını yükseltti”

NYT- “Merkel Türklerin Avrupa Birliği’ne girme umutlarını yükseltti”

The New York Times logo Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşmeler için pazar günü Türkiye’ye geldi ve duraklamış olan Avrupa Birliği’ne girme pazarlıkları hakkında ümitvar gözüktü.
Merkel, haftalık olağan demecinde “geçmişte bir şekilde pazarlıklar durakladı fakat ben ilerlemek için yeni bir sayfa açmak taraftarıyım” dedi. Merkel görüşme trafiğine pazar günü Suriye sınırındaki Alman askerleri ziyaret ederek başladı.

Merkel’in Muhafazakar Hristiyan Demokrat Partisi içinde Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği hakkında var olan şüpheci yaklaşım, Türkiye’nin yüklen ekonomik gücü ve Avrupa Birliği’ndeki durağanlaşma neticesinde bu dinamiklerde bir değişiklik olmasına sebep oldu.
Türkiye ve Almanya 1960’larda Almanya’da fabrikalarda çalışmak için göç edip buraya yerleşen büyük bir popülasyon nedeniyle birbirlerine sıkı bir şekilde bağlılar. Ayrıca Türkiye yaklaşık 40 milyar dolarlık ticari mal alım satımı hacmi ile Almanya’nın Avrupa Birliği dışındaki en büyük ticari ortağı olma özelliğini de taşımakta.
Yaklaşık on yıl önce,ülkenin bloğa katılma çabalarının bir parçası olarak, yapısal reformları ekonomiye ve sosyal hizmetlere soktu. Bu reformlar Türk resmi rakamlarına göre, 2002 ve 2011 yılları arasında sağlam büyümede yıllık yaklaşık yüzde 5,2 katkısı olmuştur. Hristiyan demokrat parti üyesi olan Günter Oettinger Avrupa Birliği’nde enerji müdürü olarak görev yapmaktadır. Bild gazetesine verdiği röportajda Avrupa Birliği’nin Türkiye ile müzakereleri yeniden canladırmak için çok uzun süre beklediğini, kartların nihai değişme riski olduğunu söyleyerek ortalığı karıştıran bir tartışma başlattı. Oettinger gazeteye verdiği demeçte “Ben önümüzdeki on yıl içinde, Alman başbakanının Fransız meslektaşları ile birlikte dizlerinin üzerinde Ankara’ya ‘Arkadaşlar, bize gelin,'”diyeceğine bahse girerim, dedi.
Türkiye 2005 yılında başlayan üyelik kampanyasında Alman hükümetinden destek almadığı için acı şikayetlerde bulunmuştu. Yakın zamanda, müzakereler insan hakları ve bölünmüş bir Kıbrıs gibi önemli konularda karşıt görüşlü fikirler üzerinde durana kadar ana bir zemine oturtulmuştu. Bayan Merkel hükümeti ve Hıristiyan Demokratlar yıllardır Türkiye’ye birlikte tam üyelik yerine “imtiyazlı ortaklık” verilmesi için birliğe çağrı yapıyorlardı. Ancak önemli parti üyelerinin Ankara’ya karşı olan endişeleri değişmeye başlayabilir.
Fransa, Türkiye’nin tam üyelik fikrine karşı çıktı. Kıbrıs ve Avrupa Komisyonu ile aday ülkelerin üyeliğinin tamamlanması için gerekli olan 35 politika alanından 13 unun hareketini engelledi . Türkiye bugüne kadar yalnızca birini tamamladı. Fakat Fransız Cumhurbaşkanı Francois Hollande geçen hafta selefi Nicolas Sarkozy hükümetinin bloke ettiği faslı açmak için hazır olduğu sinyallerini verdi.
Başbakan Erdoğan İstanbulida yaptığı açıklamada Ms.Merkeliin yorumlarından ve benzer görüşler sergileyen Mr.Hollande’den ümitli olduğunu bunun da İrlanda başkanlığının Avrupa Birliğiinin değişen yönetimini elinde tutmasının temmuzda sona ermesiyle hareketin yenilenme ihtimali taşımasından bahsetti.
Reuter ajansına göre Başbakan Erdoğan şöyle söyledi” Ms .Merkel ofise geldiğinden itibaren Avrupa Birliği sürecinde ‘ayrıcalıklı üyelik’ kavramını tekrar etti”
Ve Başbakan ekledi:’Şu anda Fransa’da bir değişim var ve Almanlar ile Fransızların farklı görüşleri mevcut.Chancellor Merkel ‘in açtığı olumlu pencere ise İrlanda’nın başkanlığının bedelidir”
Pazartesi günü Merkel Ankara’da Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşecek.
Bayan Merkel “Önumuzde uzun bir uzlaşma yolu olduğunu dusunuyorum”diyerek ekledi.”Kuşkucu birisi olmama karşın üyelik müzakerelerinin devamı konusunda hemfikir oldum.Bu birlikteliğin bize açık bir netice getireceğini bekliyoruz.”diyerek sözlerini tamamladı.

Haberin orjinali: http://www.nytimes.com/2013/02/25/world/europe/merkel-gives-turkey-hope-for-eu-membership.html

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.