NYT- “Devlet dairelerinde uzun zamandır yürürlükte olan başörtüsü yasağı kaldırıldı”

NYT- “Devlet dairelerinde uzun zamandır yürürlükte olan başörtüsü yasağı kaldırıldı”

The New York Times logo İstanbul- Hükümet salı günü devlet dairelerinde uygulanan ve uzun zamandır yürürlükte olan başörtüsü yasağını kaldırdı. Bu Türk toplumunu kutuplaştıran bir uygulamaydı.

Ülkede demokrasi standartlarının geliştirilmesi ve Kürtler’in de içinde bulunduğu azınlık haklarını iyileştirmek için hazırlanan reform paketi dahilinde önerilen değişiklik hemen uygulamaya kondu.

Başörtüsü Türkiye’deki en hassas konuların başında geliyor. Ülkeyi kutuplaştıran bu yasağı kaldırmak için ülkeyi yöneten ve dini hassasiyeti kuvvetli olan guruplar kuruluşundan beri Türk Devleti üzerinde etkin olan seküler/laik kesimden uzun zamandır kontrolü almaya çalışıyorlardı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2002’den beri Adalet ve Kalkınma Partisi’ni defalarca önemli bir çoğunlukla iktidara taşıyan dindar kesimlerin kaygılarını gidermeye çalışıyordu. Muhafazakar kesimler, başörtüsünün kamu hizmetleri yapanlara yasak edilmesinin dindar kadınlara karşı ayrımcılık olduğunu savunuyorlar.

Osmanlı İmparatorluğu’nun yerine 1923’te Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulduğu günden beri Türkiye Cumhuriyeti’nde ilk defa başörtüsünün serbest bırakılmasını televizyon kanalları sabah yayınlarında başörtülü memurları göstererek izleyicilere ulaştırdı.

Başörtüsü yasağı askeriye, polis teşkilatı ve yargıda uygulanmaya devam edilecek. Ancak, Başbakan yakın zamanda bu kurumlarda da yasağın kaldırılacağının sinyalini verdi.

Atatürk çoğunluğunu dindar Müslümanların oluşturduğu ülkesi Türkiye’yi Batı’ya yakınlaştırmak ve doğudan koparmak amacıyla laikliği teşvik etti ve dini kıyafetleri tamamen yasakladı.

Erdoğan partisi 2002’de iktidara geldiğinde, yıllardır ülkeyi yöneten seküler/laik kesim tarafından baskı altına alınan dindar çoğunluğun konumunun iyileştirileceğini belirtmişti. Başörtüsü yasağı üniversitelerde 2011 yılında kaldırılmıştı.

 

Yasak laikliğin kalesi olarak görülen devlet dairelerinde uygulanıyordu. Nitekim defalarca darbeler yoluyla yönetimi ele geçiren güçlü ordu yönetimi bu kurumları baskı altında tutuyordu. Uzmanlara göre başörtüsü yasağının kaldırılması Başbakan’ın orduyu kontrol altına alma çabasının son aşamasını oluşturuyor.

Bazı laik muhaliflere göre Erdoğan’ın yasağı kaldırmasının kendisinin belirttiği gibi demokratikleşme çabası değil ülkeyi İslami bir mecraya çekme hamlesi olarak değerlendiriyor. Yakın zamanda hükümet ABD ve Avrupa tarafından onlarca gazetecinin hapsedilmesinden dolayı eleştiriliyordu. Sivil toplum örgütleri ve insan hakları savunucuları Başbakanı haziran ayında patlak veren geniş çaplı protestolarda orantısız güç kullanılmasından dolayı eleştiriyorlar.

T24 haber sitesi yazarı Hasan Cemal “Vatandaşlar arasında eşitliği sağlamak için, bazı durumlar haricinde, yasağın kaldırılması gerekliydi.” dedi.

Ancak, “ileride dengenin başörtüsü takmayanlar aleyhine bozulmayacağını” umduğunu belirtti.

Başörtüsü yasağı kaldırılsa da kadınların kıyafeti halen Türkiye’de önemli bir tartışma konusu. Pazartesi günü AKP Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik şarkı yarışmasında sunuculuk yapan bir bayanı dekolte giymesinden dolayı eleştirdi. Daha sonra ise bu bayanın görevinden alındığı Türk haber kanallarınca açıklandı.

Haberin Orijinali:

http://www.nytimes.com/2013/10/09/world/europe/turkey-lifts-ban-on-head-scarves-in-state-offices.html?_r=1&

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.