NYT – “Almanya’daki Türkler için zor bir seçim”

NYT – “Almanya’daki Türkler için zor bir seçim”

The New York Times logo Şükrü Uslucan’ın Berlin’in birçok farklı etnik grubuna ev sahipliği yapan Kreuzberg bölgesindeki ofisi haftalardır randevu talebi seline uğruyor.

Almanya’da yaşayan yabancıların hakları konusunda uzmanlaşmış bir avukat olan Uslucan, zamanının büyük bir kısmını aynı soruyu cevaplayarak geçiriyor. Kendisi de Almanya’da yaşayan bir Türk ailesinin çocuğu olarak dünyaya gelen 43 yaşındaki Uslucan, “Burada doğup büyüyen genç Türkler, nereye ait olduklarını bilmek istiyorlar, inanabiliyor musunuz?” dedi.

Uslucan, “Gerçek bir ikilemle karşı karşıyalar. Aynı anda her ikisine sahip olma hakları olmadığı için Türk yahut Alman vatandaşlığı arasında seçim yapmaları isteniyor.” diye konuştu.

Bu, Avrupa Birliği ve İsviçre vatandaşlarına kendi ülke pasaportlarından vazgeçmeden aynı zamanda Alman vatandaşlığını almalarına olanak sağlayan bir ülke için tuhaf bir durum.

Ancak bu durum, Türkler ve Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden olanlar için farklı. 2000 yılındaki Alman Vatandaşlığı Yasası’na göre bu kişilerin 23 yaşına kadar vatandaşlıklarını seçmeleri gerekiyor, aksi takdirde Alman pasaportlarını kaybediyorlar. Uzmanlar, bu durumun ülkede yaşayan yedi milyon yabancının entegrasyonuna yardımcı olmadığını söylüyorlar.

Bu “seçenek modeli”, Almanya’da büyük bir sorun olmaya başladı çünkü bu kanun kapsamında ilk genç göçmenler artık Alman pasaportlarını kaybetti. Almanya’nın birçok farklı etnik grubunun yaşadığı batı şehri Darmstadt’ta yabancılarla ilgili bölgesel birimin başında olan Martin Jungnickel, “Bu sistemin radikal bir değişikliğe ihtiyacı var.” dedi.

Mecliste İçişleri Komitesi üyesi olan muhafazakâr milletvekili Hans-Peter Uhl, “Bu Alman Devleti’ne sadakat meselesidir. Sadakat entegrasyondan önce gelir.” dedi.

Uhl ayrıca çifte uyruklu bireylerin herhangi bir suç eylemine karışmaları durumunda, ikinci pasaportlarını kullanarak yargı makamlarından kaçabileceklerini söyledi. Uhl, “Bu bizim için birçok sorun yaratıyor. Ülkelerin birbirinden farklı hukuk sistemleri, farklı kültürleri var ve bizim bunu da göz önünde bulundurmamız gerekiyor.” dedi.

Muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller Partisi aynı fikirde değil.

Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti’nin Entegrasyon Bakanı Guntram Schneider, “Bizim, burada doğmuş seçenek modeli nüfusunu iki pasaport arasında seçim yapmaktan koruyacak, ‘eğer’ler ve ‘fakat’lar olmayan yasal bir sisteme ihtiyacımız var.” dedi.

Muhalefeti siyasi nedenlerden dolayı vatandaşlık sorununu istismar etmekle suçlayan muhafazakâr milletvekili Uhl, “Sol kesim, çifte vatandaşlığa izin verme vaadinde bulunarak eylüldeki federal seçimde Türklerin oyunu kazanmak istiyor.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.