NYT-ABD Türkiye’ye füzesavar sistemleri konuşlandıracak

NYT-ABD Türkiye’ye füzesavar sistemleri konuşlandıracak

Savunma Bakanı Leon E. Panetta, cuma günü Türkiye’nin Suriye sınırındaki gerginlik artarken 400 ABD askerî personeli ve iki Patriot füze bataryasının bu ülkeye gönderilmesini öngören resmî bir konuşlandırma talimatını imzaladı.

Amerikan füze bataryaları, ikisi Almanya, ikisi de Hollanda’dan olmak üzere diğer dört Patriot bataryasının konuşlandırılmasını da içeren Türkiye’nin savunmasını güçlendirme amaçlı geniş çaplı çabaların bir parçası olacak.

Washington’daki yetkililere göre ocak ayı sonu itibarıyla kullanıma hazır olması planlanan altı füze bataryası, NATO’nun komutası altında olacak.

Pentagon Sözcüsü George Little, Panetta’nın, Afganistan’dan Türkiye’nin güneyinde bulunan ve Suriye sınırına yakın İncirlik Hava Üssü’ne uçtuğu sırada talimatı imzaladığını belirtti.

Little, “ABD Türkiye’nin kendini savunma çabalarını destekliyor.” dedi.

Talimatla, “400 civarında ABD’li personel, iki Patriot bataryasına destek sağlamak için Türkiye’ye gidecek.” diyen Little, Patriot bataryalarını ve personelin “önümüzdeki haftalarda Türkiye’de” olacağını ifade etti. Little, Patriotların nereye konuşlandırılacağı hakkında bilgi vermedi.

Panetta, İncirlik’e varmasının ardından ABD Hava Kuvvetleri personeliyle bir araya geldiği toplantıda, Patriotların konuşlandırılmasına ilişkin kararını açıkladı.

Panetta, ABD’nin, Türkiye, Ürdün ve İsrail ile Suriye’nin kimyasal silah stoklarını takip ettiğini ve Suriye’nin kimyasal silah kullanmasının “ciddi sonuçları” olacağını söyledi ancak daha fazla ayrıntıya girmedi.

Panetta, “Başkan’a sunulmak üzere bazı planlar hazırlandı. Hazır olmamız gerekiyor.” dedi.

Devlet Başkanı Beşar Esad’ın muhaliflerini destekleyen Türkiye, aralarında kimyasal başlıklarla donatılan Scud füzelerinin de bulunduğu Suriye’ye ait füzeler konusunda savunmasız kalmaktan endişe ediyor. Suriye’nin kimyasal silah tesislerinde hareketliliğin arttığına yönelik haberlerin ardından bu endişeler de artmaya başlamıştı. Ancak Panetta, kimyasal silahlarla ilgili hareketliliğe ilişkin bu hafta elde edilen istihbaratın, Suriye’deki bu faaliyetlerin düzeldiğini gösterdiğini belirtti.

Esad’a bağlı güçler tarafından Suriye’nin kuzeyindeki isyancılara karşı düzenlenen Scud saldırıları Türkiye’nin endişelerini perçinledi. Asilere karşı yapılan Scud saldırılarında konvansiyonel savaş başlıkları kullanıldı ancak bu durum Esad hükûmetinin asilerin ilerlemesini durdurmak için füzeleri kullanmaya hazırlandığını da gösterdi.

Suriye bu hafta Scud füzeleriyle saldırıda bulunduğunu perşembe günü yalanladı. Fakat NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, İttifak tarafından toplanan istihbaratın, kullanılan füzelerin Scud tipi füzeler olduğuna işaret ettiğini söyledi. Rasmussen, “Bence Şam rejimi genel anlamda bir çöküşe yaklaşıyor. Artık bunun, sadece an meselesi olduğunu düşünüyorum.” dedi.

NATO Dışişleri Bakanları geçen hafta Türkiye’ye Patriot füzeleri gönderme kararını onaylamıştı. Yetkililer, her ülkenin ne kadar sayıda füze göndereceği konusunun bu haftaya kadar kararlaştırılmadığını kaydetti.

Konuşlandırma hazırlığı kapsamında İttifak yetkilileri, çoğunlukla Türkiye’nin güneydoğusunda bulunan bir veya daha fazla Patriot füzesi tarafından korunacak 10 olası bölge için incelemede bulundu.

Ancak NATO ülkelerinin bütün bölgeleri koruyabilecek kadar füzesi yok. İran ve Kuzey Kore’nin ABD ve Asya’daki müttefiklerine meydan okuyarak uzun menzilli füze denemeleri yapması neticesinde artan gerilimler nedeniyle ABD’li yetkililer, özellikle bu füzelere ne kadar süreyle ihtiyaç olacağı da belli olmadığından Türkiye’ye birkaç Patriot füzesinden fazlasını göndermek istemedi.

Ancak NATO diplomatları hedeflerinin Suriye’den yapılan saldırıları caydırmak amacıyla Türkiye’nin savunmasına olan bağlılıklarını göstermek olduğunu söylediler.

Savunma Bakanlığı yetkilisi, iki adet Amerikan Patriot bataryasının gönderilmesi ve konuşlandırılmasının üç hafta süreceğini söyledi.

Bir İttifak yetkilisi, ihtiyaç duyulması hâlinde Almanya ve Hollanda’ya ait füzelerin yerleştirilmesinin hızlandırılmasının mümkün olabileceğini söyledi. Bu ülkelerin her biri ayrıca 400 asker gönderecek.

NATO üyeleri içinde sadece ABD, Almanya ve Hollanda gelişmiş PAC-3 Patriot sistemine sahip.

Türkiye’deki Patriot füzeleri NATO’nun hava savunma sistemiyle bağlantılı. Füze bataryalarının karşılık vermesi, neredeyse otomatik olacak, avcı füzeler hedefe çarparak hedefi yok edecek. Bu taktiğe orduda “öldürmek için vurma” denir.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.